Над половин милион пътници преминали през летище София за януари

Над половин милион пътници преминали през летище София за януари
Над половин милион пътници преминали през летище София за януари

Снимка: БГНЕС

Общо 516 865 пътници са преминали през летище София в първия месец на годината, съобщиха от аеропорта.

Отчита се ръст спрямо предишните две години, но въпреки това все още пътникопотокът не е достигнал нивата отпреди пандемията през 2019 година.

Пътуващите по вътрешни линии през януари са 13 636, което е спад с над 26 процента. Намаление има и при пасажерите на чартърни полети – девет процента спрямо 2019 година. Това се дължи и на липсата на сняг през януари, когато основният пътникопоток е към зимните курорти на България, посочват от летището.

Най-добрите резултати се наблюдават при пътувалите по международни редовни линии, където статистиката отчита преминали 477 711 пътници.

Излетелите и кацнали самолети на летище София през първия месец на годината достигнаха 4464, което е спад от над четири процента спрямо данните преди пандемията.

Обемът на обработените товарни и пощенски пратки през януари се е свил с три процента спрямо 2019 година и възлиза на 1627 тона.

За цялата 2022 година столичното летище е обслужило над 6 милиона пътници, съобщиха от аеропорта в началото на януари. Това е значително повече спрямо 2021 година, но с над 1 млн. пътници по-малко в сравнение с 2019 година.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)