Дронове ще носят кафета, БАН с тестове в медицинските пратки

Дронове ще носят кафета, БАН с тестове в медицинските пратки

Министерството на транспорта си е поставило за цел дронове да започнат да се използват в ежедневието, като това би трябвало да доведе до повишаване на качеството на живот.

„Работим повече от година по този въпрос, защото е включен в регламентите на европейската общност. От края на месец януари 2023 година пространства за дронове трябва да има във всички страни в ЕС“, каза проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН в студиото на „България сутрин“.

Подготовката е започнала след сформиране на група от специалисти към Министерството на транспорта и съобщенията.

„Първото, което трябваше да се направи, е да се установи къде има място за подобно пространство. За да може да летят по-спокойно безпилотни летателни апарати, които да са оборудвани по определен начин, те трябва да имат електронна видимост“, обясни още проф. Зафиров.

Според него дейностите, за които могат да се използват дроновете, са много повече от тези, за които не могат. „В момента летателните апарати се използват силно в дейности като пръскане, торене и обработка на различни растения“, посочи той.

Проф. Зафиров даде пример с Ирландия, където дронове вече разнасят кафета и кроасани на жители в малко населено място. Според него до края на това десетилетие ще има дейности и на много други места. В момента у нас се набляга първо на медицинските пратки.

„В община Раковски намерихме добро отношение на ръководството, подкрепиха нашите действия за създаване на пространство там. В края на месец март се започват тестове, с което ще се финализира утвърждаването на това пространство, ще проверят дали се изпълняват изискванията на регламента“, коментира проф. Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

Все още няма точна дата за тестовете, но всеки, който желае да ги наблюдава, ще може да го направи.

Относно това дали ще има закон за дроновете, проф. Зафиров отговори, че Законът за гражданското въздухоплаване включва „плахо“ дроновете.

„Многообразна е дейността и възможностите. Или ще се направи нов закон, или ще се добавят отделни глави и параграфи за дронове. Постепенно организацията за въздушно движение ще премине към цифровизация на летателните апарати. Трябва да се стигне до автономни летателни апарати“, допълни проф. Зафиров.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)