Шефът на Европол: Над 30 000 потенциални терористи има в Европа

„Атентатът в Сарафово преди години беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Успяхме да постигнем много в разследването“, каза Уейнрайт.

[ad id=“225664″]

„Около 30 000 души в Европа са потенциално част от терористични общности.“ Това заяви в интервю за предаването „Тази сутрин” по бТВ директорът на Европол Роб Уейнрайт. По думите му България и всички страни в Европа са застрашени от тероризма.

„Нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава”, уточни Уейнрайт.

[ad id=“263680″]

„Основните заплахи днес срещу Европа са много комплексни – има експлозия от терористичната дейност през последните години, има киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави“, коментира още директорът на Европол.

„Ние мислим, че допринасяме за сигурността на нашите държави, каза той. Картинката ни показва, че радикализираните групи в много държави са много активни. Ние засилихме нашия капацитет и направихме по-трудна дейността на тези групи“, заяви шефът на Европол. Според него за съжаление тероризмът не е приключил.

[ad id=“236993″]

Той коментира атентата в Сарафово преди години. „Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Успяхме да постигнем много в разследването“, каза Уейнрайт.


image0 (9K)