Над 80 килограма сом хванаха в Жребчево

С рекорден улов се похвалиха рибари в язовир „Жребчево“ – извадили от водите му над 80 килограмов сом. Повече от час са се борили с огромната риба, съобщава NOVA

Направили си снимка за спомен и я пуснали обратно в язовира. Казват, че това е най-голямата риба, която някога са уловили.

Дължината й е над два метра. Тя се е закачила на въдицата на Белчо Белчев от Гурково. На помощ му се притекли неговите приятели, като за близо час успели да извадят трофейния екземпляр.

 

Сомът гигант е пуснат отново във водите на язовира, след като компанията си е направила снимки за спомен. Дългогодишните рибари, споделят, че това е най-големият улов, който са осъществявали досега. Другият голям сом също бил уловен тази година, но бил със скромните едва 65 килограма.

Притеснени са обаче, че нивото на язовира чувствително е намаляло, толкова, че символът му – потопената църква сега е напълно суха.

„Търсим рибите със сонар. Трофейните риби обичайно са в дълбочините. Те обясняват, че водата в язовира продължава да намалява. Източването на язовира е причината за притесненията им.

„Рибата се стресира, а красотата на язовира изчезва. Водата спада с около 10 см дневно”, добавят рибарите.


image0 (9K)