Наш работник в чужбина: Тук получаваме по над 100 евро на ден, а у нас…

Кърджалийка получава 9,50 евро на час за бране на чери домати в оранжерия в Холандия в момента. За 8 часа труд – 76 евро, спечелени за ден. Коментарът е излишен. Вие си правете изводи – защо в Кърджали всички се оплакват, че няма читави работници„.

Това коментира пред изданието 24rodopi.com Гюнай Емин – жител на Кърджали, който живее със семейството си в Хага. Той твърди, че надниците на добрите майстори в строителството в Холнадия надхвърлят 100 евро на ден.

[ad id=“225664″]

„През 2004-та дневната надница в Холандия беше 48 евро, а сега е над 75. Икономиката се развива, което се усети това лято и в Кърджали – хиляди гурбетчии си дойдоха за лятната почивка, мнозина си купиха апартаменти, заведенията бяха пълни„, допълва Емин.  Той смята, че все повече работодатели у нас дълго време ще се оплакват от недостиг на работници. Положението би се подобрило, според него, ако средната заплата у нас достигне 1500-1800 лева.

За съжаление това няма да се случи в близко бъдеще„, смята кърджалиецът от Хага. Убеден е, че статистиката ще продължава да отчита спад на безработицата в Източните Родопи, защото „който не го мързи, тръгва на гурбет„.


image0 (9K)