На балотажа избирателите да мислят рационално, не емоционално

Изборът следващата неделя е много прост – управление на БСП и ДПС или управление за европейското бъдеще на България, с икономически ръст, реформи в съдебната система, здравеопазването, пенсионната система. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред БНР в коментар на проведените вчера президентски избори.
„Имаме двама кандидати за балотаж и българският избирател е пред избора дали иска демократичното европейско развитие на България или да се върнем през 2001 г. Да не забравяме, че един подценен балотаж 2001 г. даде силата на това, което е ДПС в момента, състоянието на съдебната система и доста неща, с които не се гордеем в новата си история“, подчерта Захариева.
Тя припомни, че е била служебен министър след управлението на Пламен Орешарски, подкрепен от БСП и ДПС, когато състоянието на България далеч не било добре само след година управление – спрени еврофондове, фалирала банка, риск за срив в банковата система, огромни дългове на държавата и икономика, която вървяла надолу. „Сега е точно обратното – има 13 млрд. в резерва, има строителство, което се вижда навсякъде. Има и реформи, които вървят в съдебната система, в здравеопазването. Има ясна политика за енергийна ефективност, строителство, подкрепа на икономиката и бизнеса, икономически ръст, какъвто не сме имали 10 години“, коментира министърът.
Тя коментира и евентуалната остава на кабинета, заявявайки, че премиерът ясно е заявил, че при загуба на ГЕРБ на балотажа оставка ще има. По думите й подмятанията, че Борисов не е подал оставка още след изборната нощ, не отчитат факта, че да си министър-председател е отговорна задача. Емоционалното хвърляне на оставки само би довело до абсолютна нестабилност по време на избори, а един отговорен държавник не може да направи това.
Тя призовава избирателите да мислят рационално, не емоционално.


image0 (9K)