На дневен ред в Страсбург: Новата стратегия на ЕС за Западните Балкани

Най-конкретната дата, която се споменава, е за Черна гора и Сърбия, които условно могат да се присъединят 2025 г.

[ad id=“263680″]

Днес върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини ще представи пред Европейския парламент в Страсбург новата стратегия на ЕС „Западните Балкани“, съобщава faktor.bg. Регионът е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще доминира външната политика на Съюза през 2018 г.

В момента в Брюксел има съживяване на идеята за разширяването на Западните Балкани. Това, което Федерика Могерини ще представи, е вид пътна карта, която отразява във времето кои държави кога могат да се присъединят към ЕС, като най-конкретната дата, която се споменава, е за Черна гора и Сърбия, които условно могат да се присъединят 2025 г. За останалите 4 страни от Западните Балкани няма конкретни времеви рамки, като те още не са започнали разговори за присъединяване.

[ad id=“207379″]

Брюксел се опитва да откъсне тези държави от влиянието на големи световни сили като Турция, Русия или Китай например. Подкрепата за тези държави представляват не само експертна помощ, а конкретни нвестиционни планове и в този смисъл в проекта се споменава цифрата от 1,7 млрд. евро инвестиции само през 2018 г. в държавите от Западните Балкани , с което се надскачат много повече инвестициите, които европейските държави са направили в последните 10 години.

 


image0 (9K)