На общинската сесия днес: Петър Желязков гласува „против“ да се определя цена за таксиметровите превози. Защо?

Общинският съветник Петър Желязков днес гласува „против“ това Общински съвет-Стара Загора да определя цената на таксиметровите превози в града и се аргументира:

„Аз преподавам и история в новата гимназия по компютърни науки и математически анализи. В учебника, по който учат учениците, на страница 112 пише, че по време на Великата френска буржоазна революция част от революционерите са поискали правителството да наложи таван на цените, защото в тези смутни времена центе и на храни, и на всичко, скочили. Правителството отказало. Отказало преди 231 години, при това под натиск, защото това би било ограничаване на свободата на икономиката.

И става ясно, защо Франция е толкова по-напред от нас. Да определя цените държавната, или местната власт, е социалистически похват, дори да е закон. А и закон, който ограничава свободата не може да е добър закон. Затова аз ще гласувам „против“. Един таксиметров шофьор може да поиска да предлага вип луксозна услуга, примерно включваща шампанско и т.н. при цена 5 лв. на километър. Ако има клиенти – супер, ако няма – ще фалира. Същото е и с предлагането на обичайната услуга – ако цената на таксито е твърде висока, никой няма да се качи. Ако Общински съвет – а кои сме ние, че да определяме, вместо свободния пазар, сложим цена – или гражданите ще смятат, че сме ограничили правата им, или таксиметровите шофьори – и ще са прави“ – заяви Желязков.


image0 (9K)