На работа в администрацията и моловете в Албания – с ваксина

Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 влязоха в сила днес в Албания, според които заетите в супермаркетите, публичната администрация и търговските центрове трябва да представят сертификати за ваксинация, за да отидат на работа, съобщи информационният портал Екзит.

Тези, които отказват да се ваксинират, трябва да представят отрицателен PCR тест на всеки пет дни. Разходите по теста са за тяхна сметка.

Още по темата

3 яну 2022 21:33

44

Решенията за новите мерки бяха взети на последното заседание на техническата комисия и са в отговор на увеличения риск от варианта Омикрон, както и опит за засилване на забавения темп на ваксинацията.

Всеки албански гражданин на възраст над 18 години може да си постави бустерна доза от ваксините след изтичането на шест месеца от втората доза.

Забранено е влизането в страната на лица, които са посещавали Южна Африка, Кения, Ангола, Замбия, Ботсвана или Сенегал през последните две седмици. Изключение се прави за граждани на Албания или лица с постоянно местожителство в страната, които обаче трябва да се поставят под карантина за две седмици.

При влизането в Албания пътниците трябва да представят сертификат за ваксинация, резултат от PCR или бърз тест или удостоверение за преболедуване на COVID-19. Децата под 6-годишна възраст са освободени от тези изисквания. Онези пътници, които не се съобразят с това правило, се поставят под десетдневна карантина, след която трябва да се подложат на нов тест.

Остава в сила комендантски час от 23 ч. до 6 ч.

Забранени са свижданията в болниците. Маските са задължителни на всички обществени места, включително и магазините.

Не се позволява събиране на повече от 50 души на едно място. Културни и спортни събития обаче могат да се провеждат при запълненост на капацитета до 30 процента.

Новите случаи на COVID-19 в Албания остават сравнително малко, но това вероятно се дължи на ниския темп на тестване. Положителните тестове са над 11 процента, което говори за умерена степен на разпространение на заразата.
/БТА/
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)