На Халкидики става страшно! Има бедстващи българи

Обстановката на полуостров Халкидики в съседна Гърция продължава да се усложнява, пишат местни медии. Целият полуостров е залят от вода и обхванат от тежки наводнения. Засегната е и цялата инфраструктура, пътищата, селищата, блокирани са превозни средства.

Кошмар в Гърция! ВИДЕО

Има опасност и за населението.

[ad id=“225664″]

В Никити се намира и специалният пратеник на bTV Петър Нанев.

Двама възрастни граждани на Никити са били спасени от водолази, след като автомобилът им е бил отнесен от придошлата вода към морето.

[ad id=“263680″]

Спасени са също и четирима пътници в друг автомобил в района на Калория.

Щети има в селищата Касандра, Сивири и Нея Фокеа, силни валежи са регистрирани в цялата североизточна част на Халдики в посока на Аспровалта и Кавала.

Синоптиците предупреждават, че се очакват нови проливни валежи.

Два сигнала от бедстващи българи в Северна Гърция са постъпили снощи в българското дипломатическо представителство в Солун, съобщи консулът ни Чавдар Агайн.

„Първите са ги извадили от местност с бунгала до Ормос Пангиас и са ги преместили на безопасно място, а до другите са стигнали малко по-късно, при едно село – Метангици. Там ситуацията вече се е била успокоила и българите са предпочели да останат на място. Те днес ще търсят варианти да си тръгнат със свои познати от България, защото колите им не са в движение“, каза консулът ни в Солун Чавдар Агайн и препоръча на българите да не тръгват към Гърция в следващите 3 дни.

Външното министерство е в готовност да съдейства на бедстващи сънародници.

Продължават проливните дъждове в Гърция. Циклонът „Нефели“ отнесе пътища и блокира курорти.

Критична остава обстановката в северните части на страната. Най-засегнати са районът на Халкидики и вторият ръкав Ситония.

Властите в Никити са поискали обявяване на бедствено положение. Цели коли и контейнери за боклук са били отнесени от пороя. Засегната е инфраструктурата на пристанището, разрушена е настилката на много улици. Наводнени са приземни етажи и магазини, а много автомобили са останали блокирани във водата.

Телефони в случай на бедствени ситуации:

Посолство в Атина:

Дежурен телефон в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107

Мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220

Генерално консулство в Солун:

Дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520

От МВнР съветват да не се пътува в района на Северна Гърция през следващите дни.

 


image0 (9K)