На 23 юли да отскочим до Мъглиж! Страхотно ще е

Една прекрасна идея от 2012 г. се превърна в традиция за Община Мъглиж. 2012 –Пленер- „Долината на розите”.  2013- Пленер посветен на 135 г. от Обвобождението. 2014 г. пленер -„Съвременното изкуство-21 век”. 2015 г.-пленер„Вдъхновение от Мъглиж”.

И ето ни днес с  „Мъглижки импресии-2016 г.“, на който художници от България, Русия, Турция и Сърбия, ще рисуват своите впечатления-размисъл и емоции, от Мъглиж. Ще видим през техните очи по нов и различен начин града си –  бит, традиции, природа… и т.н.от 17.07.2016 до 24.07.2016 г.

Тази година пленерът се организира от Община Мъглиж от 17.07.2016 до 24.07.2016 г. Съорганизатор на събитието е СНЦ „Творецъ”, с председател-младият и много талантлив художник и склуптор Росен Бакалов.

Сдружение „Творецъ” е Сдружение с нестопанска цел в полза на обществото. Съставено е от 11 човека, специалисти в ралични дялове на изкуството. Сред тях има занаятчии, художници, хореограф, фотограф и др.

Представители на занаятите са Христо Николов, които има дълъг стаж като майстор на старинни оръжия, и Райчо Трифонов който се занимава с бъчварство. Сред художниците са Атанас Дончев, Румен Рачев, Куман Тотев, Милена Господинова и Росен Бакалов. Други членове на сдружението са Иван Бонев който е фотограф, Елеонора Желева която се занимава с хореография на народни танци, Диана Цинцерска майстор плетива и Стефан Недялков учител и певец.

Една от текущите ни цели е да се сдобием с художествена галерия, в която да се излагат творбите ни както и тези на художниците в общината и от пленерите.

ОФИЦИАЛНИ ГОСТИ НА СЪБИТИЕТО:

Акад. Николай Манев- България, Росен Бакалов- художник

Доц.Цветан Стоянов- България, Атанас Дончев- художник

Христо Танев- Бългаия, Иван Бонев- фотограф

Михаил Саздов- България, Христо Николов- оръжееен майстор

Петя Карастоянова- България, Румен Рачев- художник

Владимир Кондарев- България, Райчо Трифонов- бъчвар

Гаяне Доброволская- Русия, Мария Филева- керамика

Д-р Стоян Съргойчев- Канада, България: Милена Господинова- художник

Корнелия Марган- Турция, Дияна Цинцарска- майстор занаятчия плетива

Мита Ристич- Сърбия, Иван Костов- дърворезба

Марян Станкович- Сърбия, Албена Венкова- стъклопис

Валентин Дончевски – България, Десислав Стефанов- худ.обработка на дърво

Сашо Сандев- България

На 23.07.2016 г. /събота/ от 11.00 ч. на ПЛОЩАДА пред ОБЩИНА МЪГЛИЖ ще се открие и проведе Изложба на картини от Петия международен художествен пленер „Мъглижки импресии-2016 г.” и Работилница на открито . Всички гости на изложбата ще могат да се запознаят отблизо с работата на творците, а децата да порисуват с тях и да работят с глина.

Празничната програма на 23.07.2016 г. с водещ Галина Георгиева ще бъде открита с гайдите на Калиферови хайдути и пукване на топчето на Христо Николов-оръжейния майстор от Мъглиж .Програмата включва :

11.00 Приветствие от Кмета на Общината,

Награждаване на участниците от Пленера, рецитал на Стоян Съргойчев-стихове, изпълнение на дует DUO KANCONE, представление на прабългарска школа за оцеляване «Багатур».

Община Мъглиж и СНЦ «Творецъ» изказват своята огромна благодарност на всички спонсори,дарители и симпанизанти от община Мъглиж, Казанлък и Стара Загора, благодарение на които това важно за общината събитие ще се проведе.


image0 (9K)