Неофит все пак упълномощил Григорий да подпише договор с Гинка за Митрополията…

Предварителният договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия.

[ad id=“225664″]

Три дни след избухналия скандал Софийската света митрополия излезе на сайта си с официално изявление по повод предварителния договор между нея и фирмата на Гинка Върбакова, изготвен в абсолютен ущърб на БПЦ, пише Епицентър, който пръв разкри фактите около поредния скандал „Гинка“.

Според този договор, подписан през 2016 година „Инерком“ слага ръка върху близо 2800 кв.м от сградите на Митрополията в идеалния център на столицата срещу наем от 8,5 евро на кв.м, за неопределено време, които може да отдава за офиси и жилища.

[ad id=“263680″]

В изявлението на Софийската света митрополия не се дават подробности за предмета на договора. От текста се разбира, че патриарх Неофит е бил в течение на деловите отношения с „Инерком“ и е поверил подписването на договора на Браницкия епископ Григорий.

Митрополията информира също, че Епархийският съвет, ръководен от патрирах Неофит, се е консултирал със специалисти и е предприел действия да уреди деловите отношения с „Инерком“ в свой интерес.

Не се уточнява обаче кога са предприети тези действия, дали това е станало по повод участието на „Инерком“ в сделката с ЧЕЗ и повишения обществен интерес към фирмата на Гинка Върбакова, нито дали и с какво интересът на Митрополията е бил накърнен след като не е взето решение за подписване на окончателен договор.

[ad id=“236993″]

В документа от 2016 година пише, че в деня на подписване на „настоящия предварителен договор по сметка в Сибанк е преведен на наемодателя депозит от 150 000 лева без ДДС, за който не се издава фактура“.

От изявлението на Софийската света митрополия не става ясно дали този депозит е усвоен и ако „да“ срещу какво?

Не се уточнява и причината, поради която не се е стигнало до окончателен документ.

[ad id=“236999″]

След публикацията на Епицентър.бг отпреди три дни, която Зарата коректно предостави и на своите читатели, първите неофициални реакции на БПЦ, идващи от Патриаршията, бяха, че патриарх Неофит бил толкова гневен, че е отказал да подпише договора на Гинка Върбакова. Никой не каза обаче, че той е дал благословия да се подпише предварителния договор.

Шефът на дирекция „Вероизповедаиния“ към МС Емил Велинов пък обяви, че договорът е бил сключен зад гърба на патриарха и че с името му е било злоупотребено.

Сега публикуваме без редакторска намеса пълното

ИЗЯВЛЕНИЕ на СОФИЙСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

По повод на обществен интерес в средствата за масово осведомяване относно делови отношения между Софийската света митрополия и „ИНЕРКОМ“ ЕООД заявяваме:

1. Българската православна църква – Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

2. Страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ – БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.

3. На 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий.

4. Предварителният договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия.

5. Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с „ИНЕРКОМ“ ЕООД.

6. Епархийският съвет на Софийската света митрополия, ръководен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с „ИНЕРКОМ“ ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ – БП.“

Продължаваме да питаме:

  • Кой вкара бизнеса на Гинка Върбакова в БПЦ?
  • Кой я уреди лично при патриарх Неофит и то така, че той да се съгласи да нареди да се подпише такъв договор?
  • Кой е изготвил този договор в ущърб на БПЦ и чии интереси защитава адв. Мария Тодорова?
  • Докъде стиигат деловите отношения на Епархийският съвет на Софийската света митрополия с Гинка Върбакова? Тези отношения в нарушение на българските закони ли са?
  • Кой трасира пътя на Гинка Върбакова към най-висшите държавни и църковни институции в България?
    Коя всъщност е Гинка Върбакова?
    Източник: Епицентър.бг

image0 (9K)