В Стара Загора засега не проверяват за неправомерно остъклени тераси

Към момента за Стара Загора няма възложена проверка от прокуратурата за незаконни надстройки, съобщи за ЗАРАТА инж. Женя Пеева – директор на Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ – Стара Загора.

След разпоредена от Върховна административна прокуратура /ВАП/ проверка за незаконно строителство, от ДНСК са издадени 78 заповеди за премахване на незаконни строителства, информират от прокуратурата. Проверени са 4 267 жилищни сгради.

В резултат на възложената проверка от прокуратурата от ДНСК в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са предприели действия по установяване незаконно изградени и изграждащи се допълнителни етажи над кота корниз на жилищни сгради високо застрояване, включващи изпълнени надстройки, остъклени покривни тераси, лоджии, навеси и балкони без разрешение и в нарушение на разпоредбите на ЗУТ.

За 3930 от сградите не е установено надстрояване, пристрояване, изграждане на тераси и остъкляване на балкона над кота корниз 15 метра.

За 225 жилищни сгради трета категория високо застрояване е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси и метални навеси над кота корниз 15 метра. За 112 жилищни сгради високо строителство, но от четвърта категория е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз. За предприемане на действия по установяване на незаконността им и съответно премахването им е в правомощията на общинските администрации.

На територията на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като до момента са премахнати 36 от незаконните обекти. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение и се предприемат предвидените законосъобразни действия от органите на ДНСК.

Към момента за Стара Загора няма възложена проверка от прокуратурата за незаконни надстройки, съобщи за ЗАРАТА инж. Женя Пеева – директор на Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ – Стара Загора.

Проверката на Върховна административна прокуратура продължава.


image0 (9K)