Не спирайте напълно въглехидратите заради диета, вредно е


Диетите с ниско съдържание на въглехидрати гарантират бързо отслабване и много известни личности вече се доверяват на този режим. И въпреки че елиминирането на въглехидратите ще ви помогнат да се сбогувате с мазнините, има и редица неприятни странични ефекти. Ето някои от тях.

  1. Може да ви се завие свят. Нисковъглехидратната диета като цяло е стрес за тялото, защото вече не може да изгаря глюкоза за енергия и това обикновено причинява симптоми като гадене, главоболие и раздразнителност.
  2. Ще ви бъде по-трудно да бъдете активни. Когато тялото ви се адаптира към нова диета, състояща се от много малко въглехидрати, то започва да гори мазнини за енергия. Тъй като те са по-бавен източник на „гориво” от глюкозата, ще ви бъде по-трудно да спортувате и дори да ходите продължително. Разбира се, това отминава след 14 до 20 дни.
  3. Вредите на сърцето. Хората, които ядат много малко въглехидрати, са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания. Медицинските експерти обясняват това с факта, че здравословните въглехидрати, каквито са плодовете например, се борят с възпалението и помагат да се намали риска от натрупване на твърде много мазнини в кръвоносните съдове.
  4. Метаболизмът ви може да се забави. Когато внезапно спрете въглехидратите, това може временно да причини запек. Въглехидратите с високо съдържание на устойчиво нишесте, като овес, ускоряват метаболизма ви, помагайки ви да отслабнете по-бързо.
  5. Може да се появят мускулни крампи. Много хора, които се подлагат на подобен режим, могат да почувстват болезнени мускулни контракции. Драстичното намаляване на въглехидратите кара тялото ви да губи повече електролити чрез уриниране. Тъй като тези минерали са от съществено значение за клетъчната комуникация, това може да доведе до мускулни спазми.
  6. Дъхът ви може да се влоши. Някои хора могат да забележат странен вкус в устата си и промяна в мириса на дъха (става по-метален и амонячен). Това се случва, защото когато тялото ви не може да получи енергия от въглехидрати, то започва да разгражда мазнините и превръща мастните киселини в естествени химикали, наречени кетони.


image0 (9K)