Николай Василев: Ако сме в еврозоната няма да ни подритват като двойкаджии

”Участието в еврозоната ще доведе до ръст на инвестициите в България. Със сигурност ще има по-добър банков надзор. Най-важното е, че ще бъдем припознати от Западна Европа за нормална и просперища държава. Ако България е в еврозоната, няма да ни подритват и да ни обясняват, че сме двойкаджии, както е сега.“ Това каза бившият министър в правителството на Симеон Сакскобургготски и финансист Николай Василев.

[ad id=“263680″]

„България не е пример за фискална безотговорност. България в последните години има голям бюджетен излишък“, обясни Василев в ефира на бТВ.

„Причината да има излишък е наличието на валутен борд. Това е основният фактор. Влезем ли в еврозоната това ще се промени и политиците ще станат фискално безотговорни. Според мен е добре от Западна Европа да ни четат конско и да ни натискат да се справим с проблемите. Еврозоната не е панацея, която ще ни реши проблемите. С въвеждането на еврото няма да се решат и проблемите с корупцията“, изложи тезата си икономистът Георги Вулджев.

[ad id=“218001″]

„Аз съм голям фен на валутния борд. Той свърши отлична работа за 21 години, но смятам, че тези години са достатъчни за всички правителства. Със сигурност участието в Еврозоната няма да бастиса валутния борд“, категоричен беше Василев.

 


image0 (9K)