Нинова: Правителството закъснява за възможностите на председателството

На КСНС станало ясно, че икономиката няма готовност да се включи в общата политика за отбрана на Европа

 

[ad id=“263680″]

 

Нито българската икономика, нито българската наука имат възможност да се включат активно в общата политика за отбрана на Европа. Това е станало ясно от докладите и разговорите на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента, заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от clubz.bg.

„Европейският фонд за отбрана предвижда сериозни средства в следващите години. От доклада на министъра стана ясно, че ние имаме имаме индустриален потенциал, но нямаме готови проекти. От доклада на БАН стана ясно, че имаме научен потенциал, но и БАН няма изготвени проекти“, заяви тя.

Корнелия нинова припомни, че на предишния Консултативен съвет бе приета нова стратегия за национална сигурност да бъде приета до края на 2017 г., но това не е станало.

 

[ad id=“218548″]

 

„Попитах министър-председателя – с какво самочувствие ще бъде бъдем посредник на големите, когато не сме приели собствената си национална стратегия?“

Според нея правителството „фатално закъснява“ за възможностите, които ще има българската икономика, производство и родните компании в рамките на общоевропейската отбрана. Затова Нинова е предложила да се разпишат ясни спешни срокове за подготвяне на стратегии, за да не бъдем „просто домакини и посредници, а България да спечели от това“. За спазването им левицата ще следи чрез парламентарния контрол.

Нинова каза още, че е имала някои резерви по материалите, обсъждани на днешния Съвет, които за нейна радост са били отразени в крайния вариант на декларация.

„В част от материалите пишеше, че България по време на председателството ще бъде „безпристпрастен посредник на разговорите“. Смятам, че европредседателството не е само посредничество, а че трябва да сме активен участник в тези разговори. Другото, с което не се съгласих беше, че ще бъдем „защитник на общата позиция на Съвета“. Смятам, че председателството е възможност да си не само защитник на общата позиция, а да си участник в нейното изготвяне – не просто да чакаш готови позиции от Съвета“, обясни тя.

 

[ad id=“218001″]

 

Лидерът на БСП заяви, че тя е настояла днес да има позиция за убийствата през последните дни, тъй като на едно място са се събрали всички лидери и би било безотговорно да не се изкажат.„

„Всички институции трябва да се обединят и да положат максимални усилия за разкриваемост и процес. Да изчистим лицето на България на прага на председателството“, призова Нинова.


image0 (9K)