НС: Спецзвено ще разследва тежките жп-катастрофи

Разследването на тежки железопътни произшествия ще се осъществява от специализирано звено към Министерство на транспорта. Това решиха депутатите, като приеха окончателните промени в Закона за железопътния транспорт.

[ad id=“263680″]

Промените са в отговор на Официално уведомително писмо по процедура за нарушение по описа на ЕК във връзка с неправилното транспониране и прилагане на европейски директиви относно безопасността на железопътния транспорт, лицензирането на железопътните предприятия и разпределяне на капацитета на железопътната инфраструктура и събиране на такси за ползване на железопътната инфраструктура и за сертифициране за безопасност.

[ad id=“218001″]

Звеното за разследване на тежки железопътни произшествия и инциденти ще бъде към Министерството на транспорта, съобщава Дир. бг.

Управителите на железопътната инфраструктура или на железопътните предприятия, отговорни за поддръжката на превозните средства, и Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ ще предоставят на специализираното звено достъп до всякаква информация или записи, свързани с разследването.

Сега задължението за разследване се изпълнява от Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“.

Управителите ще изготвят годишен доклад със статистически данни за общите показатели за безопасност, свързани с железопътните произшествия, инциденти и предпоставки за произшествия или инциденти.

[ad id=“218548″]

Изпълнителната агенция „Железопътна администрация“ ще упражнява контрол върху дейността по разследването на произшествия, инциденти и ситуации, близки до инциденти. Служителите й ще имат право да изискват документи, свързани с разследването.

Разследванията на железопътни произшествия и инциденти, като този в Хитрино, ще се довършват по досегашния ред. Създава се и правно основание за налагането на санкции при неизпълнение на задълженията.


image0 (9K)