Обвинението с достатъчно доказателства, че в дом ”Хризантема” са изтезавани деца

Прокуратурата в Габрово е събрала достатъчно доказателства, че в Центъра за настаняване „Хризантема“ са били изтезавани 2 деца, едното от които е малолетно. По случая е образувано досъдебно производство.

[ad id=“263680″]

Ако се установи, че в случая има виновни и ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, наказанието може да бъде лишаване от свобода до три години или пробация, както и обществено порицание, съобщава БНР.
Под ръководството на прокуратурата продължават действията по разследването. Ще бъдат назначени експертизи за физическите увреждания и психическото състояние на децата, както и дали те са годни да бъдат свидетели.

Ще се разследват и действията на целия персонал на дома и длъжностните лица от община Габрово, за да се установи дали са извършени и други престъпления от лица, които не присъстват във видеоматериалите, добили популярност.

 

[ad id=“218001″]

 

Припомняме, че видеоклипове, заснети в центъра за деца и младежи с увреждания „Хризантема” в Габрово, показаха как служители упражняват вербална агресия и раздават плесници.

[ad id=“236480“]

Директорката на центъра беше дисциплинарно уволнена, а по искане на премиера Бойко Борисов беше уволнена и председателката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева.

Децата от дома ще бъдат спешно изведени оттам и настанени в подходящи за тях социални заведения.


image0 (9K)