Община Стара Загора ще изгражда охранителни канали за улавяне на скатните води

Община Стара Загора ще обяви обществена поръчка за проектиране на охранителни канали, които да улавят скатните води, за да не се стичат по улиците на града и да увреждат инфраструктурата.

За целта е разработен идеен проект от проектанта Трайчо Николов, който го представи на пресконференция пред журналисти. На практика тези канали буквално ще охраняват града.
Настоящата канализационна система на града не е пригодна да обхване водите при върхови количества от валежи. Охранителните канали, с които Стара Загора е разполагала, са унищожени през 70-те години на миналия век и всички дъждовни води от кв. „Лозенец” се изсипват по скатовете към центъра. Освен това 800-метровият охранителен канал в кв. „Лозенец”, който не функционира, трябва да бъде разкопан, изчистен и възстановен. Дъждовните води няма да влизат в канализационната мрежа, а ще могат да се отвеждат в две посоки – на юг към река Берекетска (настоящият градски канал) и на изток към река Бедечка. Проектът предвижда изграждане на охранителни канали от кв. „Лозенец” към парк „Митрополит Методий Кусев”, като трасето ще минава от запад на изток и ще продължава като закрито съоръжение по ул. „Августа Траяна” до река Бедечка. Проектантът Трайчо Николов не се ангажира с финансова оценка за изпълнението на проекта. Община Стара Загора ще търси за реализацията му външно финансиране, съобщи Янчо Калоянов, зам.-кмет на Общината.
В пресконференцията участваха още секретарят на Общината Делян Иванов и главният архитект Виктория Грозева.


image0 (9K)