Общинските съветници на ГЕРБ: Да се обявява поименно гласуването не само на сесии, но и в комисиите

Днес от името на групата общински съветници на ГЕРБ в Общински съвет-Стара Загора, пресконференция дадоха Диян Димитров, Стефан Туртов и арх. Мартин Паскалев.

Пред медиите преди общинската сесия в четвъртък, бяха представени тезите на общинските съветници по четири проблема: пълната прозрачност на работата на Общински съвет, изготвянето на правилник за предоставяне на помощ от страна на Общината на граждани, губещите общински предприятия и евентуалните реформи в тях и темата за „Летище Стара Загора“ – по-скор като възможност гражданите да изкажат визията и мнението си, преди включване на казуса в някоя от следващите сесии.

„Колежката Искра Михайлова предложи гласуването на сесии в Общинския съвет да е абсолютно публично, т.е. всеки гражданин да може да се запознае как е гласувал всеки общински съветник по всяка от точките. Ние сме напълно съгласни поименно гласуването да се публикува в сайта на Общински съвет, но отиваме и крачка напред по отношение достъпа на старозагорци до пълната работа на съветниците. Групата на ГЕРБ ще предложи също поименно да се публикува и гласуването на всеки общински съветник при работата на комисиите, включителн на временните комисии“ – каза Диян Димитров.

Освен всичко останало, така ще става ясно и кои общински съветници в комисии гласуват по един начин, а на сесия по друг, или поне ще намалеят разминаванията.

По проект за правилник за отпускане на еднократни помощи на граждани от страна на Община Стара Загора, работи социалната комисия. И досега такива помощи се отпускат, но при сложни казуси, има трудности, или възможност за интерпретация. Далеч по-ясно и по-изчистено е да има надлежен правилник за тази дейност, каза Стефан Туртов. Тези помощи с таван 2000 лв. се отпускат на граждани, които са изчерпили всички възмжности на сциалната система и просто нямат друг изход, а молбите в кризата с коронавируса са се увеличили.

„Ние не разплагаме с голям бюджет за тази дейност, но разглеждаме абслютно всички постъпили молби в комисията и търсим и други начини за подпомагане на гражданите. Особено добре рабтим с „Брат за брата“, разказа г-н Туртов.

Проектът за правилник, който е без аналог – в другите български общини няма, ще влезе на сесията на първо четене, като създателите му търсят и приемат препоръки, изменения, допълнения.

Две са общинските предприятия, които според годишните финансови отчети са на загуба – „Сервизът на здравните заведения“ и „Обредни дейности“. Сервизът е на минус с 28 000 лв.

„Не знам да има някъде губещ сервиз, но се оказва, че нашият е. Вероятно ще търсим аутсорстване“, заяви г-н Димитров.

Що се отнася до звеното „Обредни дейности“, което е с 30 000 лв. на минус, общинските съветници ще предложат тъжните ритуали напълно да излязат от него(по-голямата част от тях в Стара Загора и в момента се извършват от частни погребални агенции, а общинската губи) и то да се занимава само с поддръжката на старото и новото гробища, а при веселите ритуали да останат 5-6 човека, което би било достатъчно те да се обезпечат.

Общинските съветници на ГЕРБ искат пред обществеността отново да бъде поставен въпроса за съдбата на „Летище Стара Загора“. Личензът му като летище е отнет още през 2008 година. Полосата са насочени към сърцето на града и зната се намира твърде близо до града, което е недопустимо за съвременно действащо летище. Пуск на съвременно ново летище е възможен при отстояние, не по-малко от 15-20 км от града и в никакъв случай при наличие на друго летище на по-малко т 100 км – като това в Бургас. Логично е при тези условия нито един инвеститор да не е заявил интерес.

„Зоната е интересна и в момент, когато Източна Европа“ може да спечели от кризата с коронавируса при проблемите между Европа и Източна Азия, Стара Загора по-скоро трябва да потърси начин в зоната да заработи един много крупен инвеститор, или 2-3 малко по-малки. Нужно е и с оглед перспективата Стара Загора да продължи да се развива икономически, предвид промените в бизнес профила, които неизбежно ще се случат, посочи арх. Паскалев, подкрепен от Диян Димитров.

Ако Стара Загора непременно иска да има летище, или бизнес профилът й го предопределя, то трябва да търси възможност за такова на изток от града, за да не прелитат самолети над него (шум и замърсяване), поне на 20 км на изток и заемане на междинно положение между летищата в Пловдив и Бургас. Всъщност, по-лесно ще се намери инвеститор за ново летище, отколкото за спасяване на старото, което по силата на екологичните норми ще трябва да се закрие само няколко години по-късно (като летищата в Берлин, Букурещ…в момента).


image0 (9K)