Окончателно! Министерство на образованието реши колко дълга ще бъде зимната ваканция

Министерство на образованието няма да удължи учебната ваканция до 9 януари заради върлуващия грип, както предложиха вчера от учителския синдикат към КТ „Подкрепа“.

Коледната ваканция за учениците продължава до 4 януари 2017 година, както е посочено в заповедта на министъра на образованието и науката, отвърнаха на идеята от пресцентъра на Министерство на образованието и науката (МОН).
Оттам напомнят, че грипна ваканция се обявява след задължително предписание от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в съответния град, според размера на епидемията и ако отсъстват от училище над 30% от учениците.
Заповедта се връчва на директорите на училищата, в които се налага обявяване на учебни дни за неучебни. Затова не е необходимо допълнитeлно разпореждане от МОН.

За наваксване на материала се извършва преструктуриране на учебното съдържание, уточняват от министерството.
По-рано синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предложи на МОН дните 5 и 6 януари 2017 г. да бъдат неучебни за всички български училищни и извънучилищни институции като „учебните занятия да започнат на 9 януари 2017 г., но при внимателна диагностика от Министерството на здравеопазването.“ Предложението бе мотивирано с големия брой на отсъстващи учители и персонал в училищата, за които директорите не могат да намерят заместници. Удължаването на ваканцията би допринесло за запазване на здравето на ученици, учители и помощен персонал, които не са заболели, мотивират се от синдиката.
От днес в грипна епидемия е и Габровско след като вчера мярката бе въведена в общините Перник, Пловдив, Хасково и Харманли. Коледната ваканция на учениците в Пловдив е удължена с два дни заради големия брой болни и те ще се върнат в класните стаи на 9-и януари.


image0 (9K)