Омбудсманът Иванка Сотирова: Би било по-добре, управлението на ВиК-Стара Загора да е общинско. Трябва да се работи по идеята

Иванка Сотирова: Ще ми се да превърна обществения посредник във фигура, работеща не само за намаляване на болките, но и за създаване на радост за обществото

Разговаряме с Иванка Сотирова, обществен посредник (омбудсман) на Стара Загора за проблемите, с които най-често се обръщат гражданите към нея и екипа й, за решенията, за участието в позитивни, умни и ползотворни кампании

„За мен тази работа бе нещо ново като специфика. Да, работила съм с хора – като директор на ГПЧ „Ромен Ролан“, като заместник-кмет в многообразни ресори, но със задачите на обществен посредник, не се бях сблъсквала. Оказа се, че тук е нужно точно онова, което винаги ми е помагало успешно да се справям с работата си – способността да общувам с хора, умението да изслушвам хората, наистина да чувам онова, което ми казват (не просто да слушам). Що се отнася до действието, обикновено го правя моментално, дори понякога спестявайки бюрократични стъпки (смее се). Последното се налага, защото като публична личност, всички ме познават и се обръщат към мен пътьом, още докато вървя към работа, или пък се връщам. Срещат ме, спират ме и действаме, а това създава доверие.

Забелязала съм, че в много случаи, дори при силно негативна нагласа, когато един човек разбере, че е слушан с внимание, със съпричастност, е удовлетворен от това. Нагласата се променя и може да започне работата.  Дори да не може да се намери моментално решение, фактът, че разсъждаваме заедно и проблемът получава внимание, открива различни гледни точки, променя позиции. Водещо винаги трябва да е желанието да помогнеш и то наистина да съществува в теб, защото човек усеща когато го има.

Не само сега, а и преди съм смятала и съм подчертавала, че един от най-големите проблеми в администрациите се създават от хора, които са невнимателни, или игнорират, обърналите се към тях. Въпреки всички усилия за подбор на кадри, винаги се намират служители, които гледат на гражданите надменно, от някаква фалшива позиция на силата, на фактора в дадения момент, забравяйки, че позицията „служител“, произхожда от глагола „служа“ и точно това им е работата – да служат.

Неотдавна дойде жена, живееща в центъра на Стара Загора с влачен от 2021 година проблем с ВиК – в блока няма достатъчно налягане на водата и живеейки на петия етаж, тя не само системно няма вода, но и когато има – не може да ползва газовия си бойлер, други уреди… И никой, в никоя администрация, не е откликнал на проблема й. Крайно време е работата по всеки един проблем да е свързана с отговорност, ангажимент и конкретни срокове, дори при невъзможност за моментално решение.

Да, местният обществен посредник не може да въздейства на държавните структури като ВиК, Електроразпределение, мобилни оператори и т.н. Наскоро имаше и продължава да има огромен проблем с абонатите на „Булсатком“, но се обърнах към националния омбудсман. Да въздействаме не можем, но да съдействаме можем.  Съответно националният омбудсман се сезира, ясно бе, че няма как проблемът да се отстрани за ден-два, но виждате, че „Булсатком“ започна една рекламна кампания по телевизиите, в която благодари на клиентите си за лоялността, обяснява стъпките, т.е. започна нужното важните неща да стигнат до всички засегнати граждани, защото има много хора, особено по-възрастни, които не си служат добре с интернет, не могат да влязат в сайта на компанията, да подадат иск, да научат какво предстои“ – разказва г-жа Сотирова.

Кои са най-сериозните проблеми за гражданите на Стара Загора в момента?

“ Проблем, номер едно е ВиК и изпълнението на неговия проект, разбира се. Една не малка част от хората съзнават, че е неизбежно и нужно ВиК да подмени съоръженията си, за да се подобри качество на водата, налягане, да се спрат течовете и се отнасят с разбиране, но негативното отношение е относно хаотичната понякога работа на дружеството. И тук никоя от администрациите не трябва да се сърди на гражданите, защото имат основания. Общината стриктно трябва да си налага изискванията и санкциите – това може, защото иначе тя няма никакъв контрол над самия проект, или над държавното дружество. И ВиК не може да се сърди, защото чудесно съзнава неуредиците. Ето, в последните седмици фирмите-изпълнители на ВиК се активизираха силно.

Вероятно, роля играе и решението на Общината да не издава никакви разрешения за разкопаване, докато вече разкопаното не бъде възстановено изцяло. Т.е. бавно, трудно, но със съвместни усилия се търсят решения. Когато определяме съществуващите, дразнещи проблеми за хората – това го свързвам със съществуващата непоследователност и липса на отговорност на служители на администрации. Но го има и другото – собствената ни безотговорност като общество, също създава непрестанно дразнещи проблеми. Прочетох пост с въпрос толкова ли няма пари Общината, че чешмичката в парк „Пети октомври“ не работи – вода ли пестят. Не, проблемът е, че аз знам колко пъти тази чешмичка беше почиствана и оправяна и буквално след дни, а понякога и часове, някой я троши и замърсява.

С други думи, структурата на проблемите не е една и много често допира и до съвестта на гражданите. Ако трябва да обобщя, удовлетворяващо е, че имаме гражданско общество и то работи. Липсата на безучастност, сигналите, вече задействат веднага ответна реакция и това е огромна стъпка напред. Активната гражданска позиция наистина променя и тя също е време да действа на различни нива – навън, но и към самата общност.

Като говорим за проблемите с проекта на ВиК, какво мислите за провокираната от Движение „Нашия град“ подписка за референдум, относно промяната на собствеността на ВиК-Стара Загора от държавна в общинска?

Във всички случаи би било по-добре управлението на дружеството да е общинско. Иначе виждате какво става: „Цар далеко, Бог – високо“. Да очакваме, че при всеки проблем тук, например в момента с проекта, веднага, или в обозримо време ще бъде сезиран съответен министър, държавен орган, или правителство… Те пък ще зарежат всичко и ще тръгнат да се занимават с местните проблеми…, е илюзия. Докато контролът от страна на Общината винаги ще е по-добър, пътят от проблема до решението ще е по-кратък. Добра идея, по която трябва да продължи работата във времето. Има много такива примери. Кметът Живко Тодоров от години застъпва тази теза и предлага съответните изменения, за да има най-после така нужната децентрализация, която би позволила на общините по-добро развитие.

Други проблеми, които са на дневен ред в офиса на обществения посредник?

В момента в основен се превръща проблема с етажната собственост и той пак е свързан с ВиК. Много се вдигат сметките за вода с разпределението на разходваните количества вода, но там ролята на домоуправителите, също е много важна. Имам идея в ранната есен с помощта на кметските наместници – и в града, и в селата, да направим срещи, запознаване с проблема, обучение. В момента вече започна сезонът на отпуските и не е подходящото време.

Знаете, при дъждовете възникна проблемът с косенето на тревните площи. Всички, представени ми проблеми, ги придвижвам веднага – при това, често без официални писма и сигнали, а с едно обаждане по телефона до съответното звено. Паднали дървета, клони… – на секундата се придвижва сигнала.

Има една много зареждаща за мен инициатива, която реализираме с младите омбудсмани и работещите с тях млади хора. А всички те са много иницитивни, бързо и интересно мислещи, с нестандартни идеи. Направихме един въздействащ формат преди лятната ваканция с големите ученици – със „Стендъп комеди“, касаеща младите шофьори. Елегантно и с  чувство за хумор, им се напомниха много обстоятелства по начин, който те възприеха добронамерено и емоционално, а не като натрапвани правила. Още предишният обществен посредник Надежда Чакърова започна този формат и той наистина е изключително добър и ефикасен – младежите кипят от ентусиазъм и инициативи. Вече в дискусия подготвяме есенната програма за „Деня на езиците“, дните за правата на човека, кампанията за борбата с диабета и още много. Младежите са започнали набирателни благотворителни кампании. Още със „Стендъп комеди“ направиха благотворителна акция, при която напраха 1200 лева, дарени с протокол за терапевтични материали за рехабилитация на деца с увреждания. Усетят ли опора, младите хора работят с вдъхновение.

Отворени сме към всякакви значими обществени инициативи, на които можем да помогнем. Разбирате, че за мен работата в посока образование е мисия. С Любомир Любенов работим прекрасно по различните етапи на състезания по математика, чрез които той цели формиране на интерес към математиката, на търсене и реализация на математически таланти. Срещнахме разбиране и невероятни хора – дарители, готови да съдействат за развитието на децата.

Ще ми се да превърна обществения посредник във фигура, работеща не само за намаляване на болките, но и за създаване на радос за обществото.

В края на разговора ни с г-жа Сотирова, от работна среща се върна и юридическият съветник на омбудсмана – юристът, историк и писател Георги Туртуриков. Той сподели, че често в юридическата си практика използва и исторически аналогии, примери от практиката. Много са казусите по Закона за етажната собственост, особено по параграф 4, казусите с недвижими имоти… Според него има още много път да бъде извървян, докато гражданите добият самочувствието и осъзнаят правото си да търсят своите права по съдебен ред, но работата му в тази посока продължава.

Оказа се, че има и новина – готова е нова историческа книга на Георги Туртуриков, посветена на Ами Бакалов-Курвоазие – уникална фигура в правото, поет (Турториков разполага с единствената му стихосбирка „Земно кълбо“), космополитна личност, част от групата на импресионистите… Ще чакаме книгата с нетърпение!


image0 (9K)