Омбудсманът награди ученичка от новата ПГ по компютърни науки и математически анализ

Старозагорският омбудсман Надежда Чакърова награди победителя в организирания от институцията конкурс за ЕСЕ на тема: „МОИТЕ ГРАЖДАНСКИ ПРАВА И ОТГОВОРНОСТИ“

Награждаването стана в новата старозагорска гимназия ПГ по компютърни науки и математически анализ, защото цетирима от участниците в конкурса са нейни ученици, включително и победителят.

А победителят е Елена Станчева от VIII „а“ клас. Беше й връчена Грамота и награда – литература по Гражданско образование, осигурена от Фондация „Миню Балкански“. Девойката прочете есето си, което наистина е изключително добро, а основната теза на Елена, че познаването на правата и задълженията й носи свобода, включително свободата да бъде себе си, да бъде различна, е защитена аргументирано и умно.

Грамоти получиха също Златина Желева, Калина Янева и Радост Василева от същото училище.

Конкурсът премина при интерес от младежи от училищата в община Стара Загора. Изпратени бяха и есета от  София и Лом, но според регламента те не участват в класирането, защото конкурсът е регионален. Все пак младежите от София и Лом ще получат насърчителни грамоти, съобщи г-жа Чакърова.

Комисията, оценявала есетата на младежите бе в състав: Надежда Чакърова – омбудсман Стара Загора, Председателят на Националната мрежа на местните омбудсмани Иван Капралов и Георги Туртуриков – историк и юрист.

Есето на победителя ще бъде популяризирано към младежки структури, както и към мрежата на Младите омбудсмани в България, с цел по-добро познаване на правата им в съвременното гражданско общество. Инициативата е продължение на реализираните срещи и дискусии с млади хора в дейността на обществения посредник за повишаване на правната култура.

След официалната част омбудсманът разговаря с младежите от училището, запозна ги с институциите, които защитават правата им, с техните права и задължения, а също ги покани да участват в ежегодния конкурс за млад омбудсман на Стара Загора през ноември, зарадвана от активността и интереса им. Г-жа Чакърова разказа за изключително добрата работа на обществения защитник с младия омбудсман, избиран ежегодно и с Младежкия общински съвет. Работейки заедно са решили ред проблеми на младите хора в Стара Загора, които без тяхно участие вероятно нямаше да бъдат забелязани от възрастните. Работили са и по ред каузи в полза на млади хора със сериозни заболявания, или увреждания.

Нещо повече старозагорската идея е възприета и в други български градове. Млад омбудсман вече има също в Пловдив, Бургас и Благоевград. Темите, по които сега работи с младите хора г-жа Чакърова, заедно с националния омбудсман са правосъдието за малолетни и непълнолетни, които често се оказват с по-тежки присъди отколкото пълнолетните за едно и също престъпление – например за дребна кражба. Друга тема е законодателството за деца с увреждания, а постоянна остава темата за запознаване на родителите с поведението и постъпките, които нарушавт правата на децата им, или водят създаване на трайни емоционални и личностни проблеми у децата им.


image0 (9K)