Опра Уинфри би победила лесно Тръмп на президентски избори

За нея биха гласували 48%, докато за сегашния президент – едва 38%. По-рано близката приятелка и колежка на Уинфри Гейл Кинг каза, че влиятелната 63-годишна телевизионна водеща е „заинтригувана” от идеята да се кандидатира на изборите

[ad id=“263680″]

Известната американска телевизионна водеща Опра Уинфри лесно би победила Доналд Тръмп, ако следващите президентски избори, които трябва да са през 2020 г., бяха сега. Това показват резултати от национално допитване, проведено на 8 и 9 януари от социологическата агенция Rasmussen Reports („Расмусен рипортс”), предава БГНЕС.

Почти половината от избирателите – 48%, биха гласували за Уинфри. За Тръмп биха дали гласа си 38 процента. Други 14 на сто от анкетираните нямат мнение. В анкетата са участвали 1000 души, а статистическата грешка е 3 на сто.

[ad id=“218001″]

Уинфри биха подкрепили 76% от демократите, 22% от републиканците и 44% от избирателите, които не симпатизират на никоя от двете партии. За Тръмп биха гласували 66% от републиканците, 12% от демократите и 38% „независими” избиратели. Голяма част от жените – 52 на сто, предпочетат Уинфри.

За първата в историята на САЩ афроамериканка милиардер биха гласували главно избиратели до 40 години. Уинфри има собствено киностудио, телевизионен канал, списание О, The Oprah Magazine.

По-рано близката приятелка и колежка на Уинфри Гейл Кинг каза, че влиятелната 63-годишна афроамериканка е „заинтригувана” от идеята да се кандидатира на изборите.

Спекулациите за възможно участие на Уинфри в надпреварата се появиха след изказването й на неделната церемония по раздаването на 75-тите награди „Златен глобус”, където журналистката беше почетена за цялостен принос.

[ad id=“236480″]

В изказването си Уинфри подкрепи участничките в движението срещу сексуалното насилие и подчерта, че жените трябва да се стремят към ръководни постове.

 


image0 (9K)