Освободиха десетки деца, жертва на трафик и робска експлоатация, включително дете на 2 години

Десетки деца, жертва на трафик и робска експлоатация, са били освободени, а 24 души са арестувани в рамките на една седмица в началото на юли в операция на „Европол“ в 22 европейски държави. Сред страните е и България, съобщи институцията във вторник, пише dnevnik.bg

Идентифицирани са 51 деца и 72 възрастни потенциални жертви на трафик. Децата са били експлоатирани за работа, просене и секс, като най-малкото от тях е едва на 2 години.

В последвалото разследване са разкрити и 45 случая на трафик на мигранти и фалшифициране на документи, заради което са задържани други 61 души.

[ad id=“225664″]

В съобщението не се посочва националност на освободените, нито в кои държави са извършени арестите. Уточнява се само, че действията на органите на реда са били фокусирани върху известни места за сексуална експлоатация и принуждаване на деца да просят и да извършват престъпления като джебчийство и дребни кражби, както и засилени акции на гранични пунктове.

Според Фондация „Томпсън Ройтерс“ над половината арести са извършени във Великобритания, където 44 души са задържани за поредица престъпления, включително изнасилване на дете, сексуално посегателство и поробване.

[ad id=“236993″]

„Реалността едва сега започва да излиза наяве“, казва пред фондацията Якуб Собик от организацията Anti-Slavery International. Той призова за повече специализирано обучение на полицаи и други служители от органи на реда. „Установихме, че мнозина, които са минали през трафиканти, са се свързали с човек, който би могъл да им помогне по пътя. Но не са получили такава помощ, защото подобни хора не знаят как да разпознаят някой, който може да е експлоатиран или контролиран от друг човек.“

Великобритания е смятана за световен лидер в борбата срещу робството. През 2015 г в страната бе приет Закон срещу модерното робство, който заплашва трафикантите с доживотен затвор, предоставя на потенциалните жертви по-добра защита и принуждава бизнеса да се заеме с проблема с принудителния труд.

Но в случая с поробени деца в закона няма гаранция, че те ще получат помощ от специалист или право да останат в страната.


image0 (9K)