Откриха средновековен пръстен и сграфито керамика в центъра на Асеновград

Откриха средновековен пръстен и сграфито керамика при спасителни проучвания на крепостна стена в центъра на Асеновград. На откритието първо се натъкнали работници, които подменяли водопреносната мрежа, предаде БНТ.

„Пръстенът го открихме в източния профил, в най-южната точка на зид номер едно, заедно с фрагментирана средновековна керамика“, разказа археологът Запрянка Кръстева.

Находката е от мед с инкрустиран камък, най-вероятно планински кристал. Предстои средновековното бижу, което е било носено от жена или дете, да бъде реставрирано.

[ad id=“225664″]

По-голямата част от сграфито керамиката, за жалост, не е добре запазена. Оказва се, че през 60-те години на миналия век, когато са полагани старите водопроводни тръби, е унищожена голяма част от средновековната археология.

„Всичко е разбъркано, откриваме и стъкла от стари бутилки, буркани, които още тогава са използвани и то на дълбочина, в която е трябвало да бъдат доста по-стари находките“, обясни Иван Дуков – директор на Исторически музей в Асеновград

Крепостната стена е част от селището Станимахос, което се е развивало между 12-и и 14-и век. След като бъдат реставрирани, находките ще бъдат изложени в Историческия музей в Асеновград.

Източник: dir.bg


image0 (9K)