Отмяна на забраната за движение на каруци в Сливен поискаха от прокуратурата

Според държавното обвинение разпоредбите на общината са в разрез с чл. 35, ал.1 от Конституцията, съгласно който „Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се предвижва по територията на страната и да напуска нейните предели това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на гражданите“, пише Стандарт.
В мотивите си окръжният обвинител Милена Радева посочва още, че забраната за движение на каруци ограничава свободното движение на хората в града, които притежават единствено превозни средства с животинска тяга. „Считам, че тази забрана е дискриминационна по отношение на тази част от хората, които поради социалния си статус и ниски доходи могат да използват единствено превозни средства с животинска тяга. За много от тях това е средство за предвижване и работа. Като се блокира достъпът им до града, те нямат друга възможност да преминат от една точка до друга, тъй като следва да преминат през главен път, където е налице законова забрана за тяхното движение“, се казва в протеста на обвинителката.
Полицаи и общински охранители конфискуват част от каруцата, която е заловена да се движи, а нейните собственици са санкционирани с глоби от 50 до 1000 лева.


image0 (9K)