Нови отровени животни в Източни Родопи, има опасност и за хората

Жертвите на незаконно заложените отровни примамки прогресивно се увеличават. От отровените животни са яли други, които сега намират смъртта с в гората и се превръщат в храна за следващи жертви. Заложената отрова е бързодействаща и изключително силна и представлява реална опасност и за хора!

След като в началото на миналата седмица екип на Зелени Балкани, БДЗП, РИОСВ Хасково и полиция намери заложени отровни примамки и жертви край село Стражец, Крумовградско, на 16 октомври, неделя, ловците от селото сигнализираха за нови намерени отровени животни. Екип на Зелени Балкани е установил умряло 100-120 килограмово диво прасе и останки на два отровени вълка.
Останките и трупа на прасето са изпратени в Спасителния център за диви животни за аутопсии и анализи.

Едновременно с това, на друго място, отдалечено на няколко километра, са намерени остатъци на юница и бял прах по тревата на мястото, където е било животното, както и много умрели насекоми. Останките са били основно от разпръснати кости и части от кожа и малко вътрешни органи, в напреднал стадий на разложение. Примамката е поставена по едно и също време с предната, но на 2-3 км разстояние североизточно от селото. До отровната примамка са намерени три умрели кучета и едър мъжки вълк на около година и половина. Екипът е изчакал пристигането на полицията, като след това, заедно с ветеринарен лекар, са събрани всички останки за аутопсия и анализи.


image0 (9K)