Още 6 мита за поддържането на кожата

Споменахме някои от най-честите митове за кожата, но със сигурност не успяхме да покрием всичките. Ето още няколко.

1. Всякакво слънчево излагане е вредно за кожата

Всяко излагане нанася минимални щети по кожата. Уви, слънчевата светлина е изключително важна за нивото на витамин Д, а и на някои хормони.

Витамин Д е важен за здравето на опорния апарат, тъй като играе роля в калциевата обмяна.

Когато става въпрос за хора, живеещи по-далеко от екватора, слънцето е още по-важно. 

Освен това слънцето има и противовъзпалителни свойства, което е бонус при състояния като псориазис, екзема и пруритус.

Все пак е важно да се предпазваме от твърде дълги излагания на интензивна слънчева светлина, тъй като тя е и причинител на рак на кожата, който до 2040 г. се очаква да е най-честата онкологична причина за смърт при мъжете и 2-рата най-честа при жените след рака на гърдата.

2. Изкуствения тен предпазва от УВ лъчите

Това е мит, освен, когато впръсканото вещество не съдържа и УВ-протектори. Самият пигмент, който се напръсква върху кожата не съдържа никаква защита сам по себе си и не трябва да се прилага вместо слънцезащитен крем.

3. Витамин Е премахва белезите

Засега доказателствата за това са крайно неубедителни. Да, в някои случаи помагат, но засега няма точно обяснение и гаранция за това. Затова пък продуктите на силиконова основа придобиват все по-голяма сигурност в борбата с белезите.

4. Естествените продукти са най-добри за кожата

Продуктите, които биват отбелязани като естествени обикновено са много по-скъпи и невинаги са ефективни. В момента трендът за закупуване изцяло на естествени козметични продукти значително нараства, с което и цените, а в голяма част от случаите евтините „неестествени“ кремове могат да са много по-ефикасни.

Освен това, естествените продукти имат също толкова странични ефекти, колкото и добре тестваните медицински продукти, а могат да имат и допълнителни, свързани със стабилността на продукта.

Много учени също споделят, че освен това в големи количества, естествените продукти могат да доведат и до развитието на алергични реакции.

5. Раните се нуждаят от въздух за да заздравеят

Проф. Уилямс отново споделя, че това не е напълно вярно. Когато липсва инфекция, раната зараства много по-добре във влажна среда.

Намазана със съответния крем и покрита с превръзка, раната има възможността да зарасне без да бъде разчесвана и инфектирана. Това важи още повече за ранните етапи на възстановяване, тъй като се създава благоприятна среда за мигриране на нови клетки. 

Към края на възстановителния процес, въздухът може и да бъде добър за раната.

6. Ежедневната ексфолиация е добра за здравето на кожата

Ексфолиацията е процес на премахване нам мъртвите клетки от кожата, което се осъществява или с съответния уред или с дадена киселина или друг продукт.

Въпреки, че е популярна тя изобщо не трябва да се прави често. Да, кожата е по-гладка, когато се премахнат мъртвите клетки, но честата ексфолиация води до разрушаване на кожната бариера и се създават условия за инфекция на кожата.

Това са само част от най-известните митове, които върлуват около нас, свързани с кожата. Крайностите са излишни и ключът отново се крие в баланса. Употребата на безброй продукти няма да промени естествения ход на нещата, но и липсата на всякакви не е добра нито за външния вид, нито за самата кожа. Изберете доброто за вас.

Източник:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-skin#Summary

 

Източник: https://www.puls.bg/…… …….


image0 (9K)