Партията на Вучич с безспорна победа на общинските избори в Белград

Управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич спечели безспорна победа над опозицията в изборите за общински съвет в Белград с 45,6 процента от гласовете, предаде агенция „Бета“, цитирана от БТА. Това съобщи Градската избирателна комисия след преброяване на 71,39 процента от бюлетините.

[ad id=“225664″]

По данни на комисията листата, водена от бившия кмет Драган Джилас, е спечелила 18,71 процента, а коалицията, водена от Александър Шапич, кмета на община Нови Белград – 8,27 процента. Коалицията начело със Социалистическата партия на външния министър Ивица Дачич е спечелила 6,35 процента от гласовете. Останалите 20 партии и коалиции, участвали в изборите, не са успели да преминат изборния праг от 5 процента.

[ad id=“236993″]

По данни на агенция Ипсос, която наблюдава изборите в Белград, избирателната активност през вчерашния ден е била 51,1 процента.

Около една четвърт от 7,3-милионното население на Сърбия живее в Белград, който има бюджет от около 850 милиона евро, или 2,6 процента от брутния вътрешен продукт.

[ad id=“236999″]

Опозицията обвини Сръбската прогресивна партия в нарушения на изборите, сплашване на поддръжниците на опозицията, регистриране на фалшиви избиратели и очерняне на политическите съперници в медиите, които са под контрола на управляващата партия.

 


image0 (9K)