Петкова: В средата на юли ще са ясни надвзетите пари за газ и парно

„Около средата на юли трябва да стане ясно колко пари за газ и парно ще бъдат възстановени на потребителите и индустрията.“ Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„КЕВР свърши своята работа. Сега колегите в „Булгаргаз“ правят изчисления в 20-дневен срок, т.е. трябва да са готови до 9 юни. След това „Бургаргаз“ в 14-дневен срок трябва да възстанови парите на топлофикационните дружества“, обясни енергийниът министър.

По темата за държавните бензиностанции Теменужка Петкова коментира, че „държавното дружество ще се държи пазарно, не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ще има реални цени. Смисълът е да има конкуренция, да има още един участник на пазара. Когато има конкуренция, условията стават по-добри“.

Либерализацията на пазара на електроенергия се налага от директива на Европейската правна уредба, обясни Петкова.

„От 1 януари 20121 година влиза директива , съгласно нея всички стопански субекти с изключение на микропредприятията трябва да излезят на свободния пазар. Това е директива, която трябва да спазим. Пазарът на електрическата енергия трябва да бъде либерализиран изцяло. Идеята и смисълът на този процес е да се създаде максимална конкуренция, която да е в интерес на потребителите“, каза още Теменужка Петкова пред БНТ.


image0 (9K)