Пиесата „Земя на копнежи“ ще гостува в Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858г“

На 05.06. от 18:30 ч. пиесата „Земя на копнежи“ ще гостува в Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858г“ в Стара Загора, съобщиха за ЗАРАТА

Спектакълът вече спечели публиката „Сълза и смях“ в София, а сега младият творчески екип ще се срещне с местната публика в един от районите, вдъхновител на творбата. Вход свободен.

Пиесата изследва връзката на човека с дома му, усещането за принадлежност и общност, емоциите пред лицето на загубата. Трима младежи се сблъскват с разрухата и самоутвърждаването им като личности минава през борбата за запазване на земята им и всичко, което тя символизира. „Това е приказка за планина-пазител, за дълбок, зелен лес, и за море, което удавя старите хоризонти и ражда нови“.

Постановката е по идея на Димитра Канева, а режисьор е Лъчезара Василева. Участват Александър Притуп, Димитра Канева, Никол Василева, Ния Балчева. Творческият екип включва още: Елица Стефанова – сценограф, Мирослав Моравски – музика, Яна Канева – костюмограф и Джасмин Лозанова – графичен дизайн.

Театралната постановка е в партньорство с Екологично сдружение „За Земята“ в подкрепа на исканията на жителите на българското изселвано заради въгледобив село Бели бряг за получаване на справедливи обезщетения. След края на представлението ще има кратка дискусия с творческия екип и експерти от „За Земята“ за връзките между творбата и случващото се в старозагорското село Бели бряг, едно от села вдъхновител на постановката.

На пиесата в Стара Загора бяха поканени жителите на селата Бели бряг и Трояново, Раднево, Гълъбово, местни медии, Мини Марица-Изток и др.

Постановката се осъществява с подкрепата на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“.


image0 (9K)