Пламен Петров убива 7-годишната си дъщеричка Пламена навръх Великден 2014 година, защото сричала

Ще лежи до живот при специален режим, реши Върховният съд

39-годишният баща-убиец от Русе отива зад решетките доживот, реши и Върховният касационен съд на последна инстанция по делото. Няма грам съмнение, за идключителната тежест на убийството, затова и именно това е най-доходящото наказание за него, отсече Темида. Преди това в началото на февруари, тричленен състав на Великотърновският апелативен съд също потвърди доживотния затвор на Пламен Петров от Русе, който уби 7-годишната си дъщеря. Присъдата му бе дадена на 14 септември 2015 от Окръжния съд в дунавския град. Според обвинението, убийството е било извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост, а пострадалата е малолетно лице, което се е намирало в безпомощно състояние.
39-годишният Пламен Петров преби до смърт 7-годишната си дъшеря Пламена навръх Великден 2014 г. Той бе изправен пред съда за квалифицирано убийство, по чл. 116 от НК. Според обвинителния акт, то е било извършено по особено мъчителен начин за детето и с изключителна жестокост, а пострадалата е малолетно лице, което се е намирало в безпомощно състояние. Пламен е действал с изключителна ярост, жестокосърдечие и садизъм, явно е целял смъртта на детето, ако се съди по силата и интензивността на ударите, твърдят от Окръжна прокуратура в Русе. Смъртта е настъпила след силен ритник в гърдите, причинил разкъсване на сърдечния мускул. детето е бито с дълга метла, с точилка, а след падането му на земята е ритано в областта на главата и телцето.
За това русенецът получи доживотен затвор при специален режим на изтърпяване. Деянието не може да се квалифицира като убийство по непредпазливост, като резултат от умишлено нанесена телесна повреда, тъй като са налице всички елементи за умисъл. Пламен е действал с изключителна ярост, жестокосърдечие и садизъм, явно е целял смъртта на детето, ако се съди по силата и интензивността на ударите, твърдят от Окръжна прокуратура в Русе.
На 27 януари русенецът беше признат от Русенския Окръжен съд за виновен в умишлено убийство на рождената си дъщеря и получи за деянието си 16 години затвор при първоначален строг режим. В края на април обаче, Апелативният съд във Велико Търново отмени на втора инстанция присъдата на бащата-убиец от Русе Пламен Петров. Според апелативните магистрати, колегите им от Окръжния съд в Русе допуснали процесуално нарушение по Наказателния процес. Делото в дунавския град се разглеждаше по съкратената процедура, при която подсъдимите приемат фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се отказват от събиране на нови доказателства, пише „24 часа“.


image0 (9K)