Повече разрешения за строеж се искат в Казанлък

ЗАРАТА: Повече разрешения за строеж, искания за разрешения за изработването на ПУП и др., се искат в Казанлък

Въпреки пандемията през 2020 година, изготвените документи за разрешаване на изработването на Подробни устройствени планове и / или техните изменения от Администрацията на Община Казанлък бележат дори лек ръст. Това става ясно от гасувания днес единодушно на редовна сесия от общинските съветници ежегоден доклад за изпълнението на Общия устройствен план на община Казанлък за 2020 г., чиито вносител е Кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Подробна справка за сравнение на издадените различни документи през 2019 г. спрямо 2020 г. показва:

121 Заповеди за разрешаване изработването на ПУП са издадени през 2019г. спрямо 100 през миналата;

120 Заповеди за одобряване на ПУП за изготвени през 2019 г. спрямо 130 през 2020;

273 са издадените Разрешения за строеж през 2019 г. спрямо 248 през 2020;

229 са заверените Протоколи за строителна линия през 2019 г. спрямо 179 през миналата година;

117 са издадените Удостоверения за въвеждане в експлоататция (УВЕ) през 2019 г. спрямо 123 през пандемичната 2020.

Съпоставката показва запазване на интереса към проектиране, строителство и изработка на градоустройствени планове в урбанизираните и извънурбанизираните територии на общината и през изминалата трудна година.

Община Казанлък бе една от първите с окончателен Общ устройствен план, който Общински съвет – Казанлък гласува през октомври, 2017 г. Така Община Казанлък стана една от малкото в цялата страна, преминала през всички етапи до изготвянето на окончателен ОУП – управленският инструмент на местната власт за устройствена политика и развитие с перспектива 15 – 20 години, според българското законодателство. Документът дава възможности за дългогодишно устойчиво развитие на територията на цялата община, със землищата на седемнайсетте села и трите града, за инвестиции и строителство, за кандидатстване и финансиране по оперативните европейски програми.

Първият „Общ проект за регулацията на улиците, площадите и местата за обществена потреба в град Казанлък“ датира от далечната 1908г. Ценният документ се съхранява в сградата на Общината и до днес върху инженерно платно. Основните зони на Казанлък, върху които Градът на розите се развива през годините са заложени още в този Общ проект и са запазени във времето, като например парк „Тюлбето“, парк „Розариум“, централният градски площад, улица „Искра“, мястото на Народно читалище „Искра – 1860“…


image0 (9K)