Подписка за поставяне на мемориален знак в Стара Загора на Маестро Димитър Димитров

На 1 декември стотици музикални ценители се събраха в залата на операта в Стара Загора за да си спомнят за основателя на  Фестивала на оперното и балетното изкуство – диригента Димитър Димитров (1929-1999).

За големия принос към националната култура говориха оперните изпълнители Евдокия Здравкова – Хорозова, Петя Балджиева, Мария Клинчева и Александър Марулев. Те са и сред участниците в паметната постановка на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, реализирана през 1982 г. и представена в залата на операта в запис на БНТ.

Димитър Димитров има безспорни заслуги за художественото израстване на трупата на първия извънстоличен оперен театър в България. Организаторите на фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора са събрали в изложба снимки, документи, афиши и видеозаписи, отразяващи неговата ползотворна дейност. Експозицията е във фоайето на Операта до края на годината.

По инициатива на Съюза на учителите-ветерани беше учредена и подписка за поставяне на мемориален знак на Маестро Димитър Димитров. В нея вече се включиха над 100 граждани. Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи до края на седмицата в Билетна каса на Държавна опера-Стара Загора. Очаква се организаторите да внесат подписката в Общинския съвет през следващата седмица.

Петдесетото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство през тази година отбелязва още няколко годишнини, сред които беше творческият юбилей на Стефка Минева, с участието на водещи оперни изпълнители от страната и чужбина. На 3 декември от 18 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ е вечерта, посветена на 100 годишнината от рождението на Руслан Райчев – с представянето на документален филм и книга от неговия син Петър Райчев. На 5 декември от 19 часа , по случай 70 годишнината от създаването на балетната трупа на Старозагорската опера, в залата на операта ще бъде представена премиерата „Шопениана“. Хореографията на спектакъла е дело на дългогодишната примабалерина и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова.


image0 (9K)