Половината чиновници ще работят от вкъщи. Заведенията могат да са пълни при ваксиниран персонал

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров нареди половината работещи в администрацията от петък да започнат да работят от вкъщи. Причина за заповедта му е покачването на броя на новите случаи на COVID-19 и началото на т.нар. четвърта вълна на епидемията.

Министърът разреши на заведения, театри и фитнеси да работят с пълния си капацитет, само ако персоналът и посетителите са ваксинирани, преболедували COVID-19 или имат отрицателен тест в последните 72 часа. От началото на август събитията и заведенията имаха право да работят с 50 на сто от капацитета си заради увеличаването на случаите на коронавирус.

В четвъртък България отбеляза нови 1387 заразени, а настанените в болници вече са над 2 хиляди. В интензивни отделения се лекуват почти 200 души.

България продължава да е на последно място в Европейския съюз по темп на ваксиниране. Напълно имунизирани са близо 1,1 млн. души, което е по-малко от една пета от възрастното население.

Ръководителите на всички администрации трябва да установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10.00 часа, казва още заповедта. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50 на сто от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

„По този начин значително ще бъде намален потокът от пътници в градския и в междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол“, мотивира се министърът.

Стойчо Кацаров допълва и своя заповед от края на юли, с която ограничи заведения, театри, кина, фитнеси, конгреси и други събития да работят с 50% от капацитета си.

От 20 август те ще могат да използват пълния си капацитет, ако персоналът и посетителите са ваксинирани срещу COVID-19, вече са преболедували или разполагат с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)