Последните домове за деца, лишени от родителска грижа в Стара Загора ще бъдат закрити след година

Последните домове за деца, лишени от родителска грижа в Стара Загора ще бъдат закрити след година, решиха депутатите заради извънредната обстановка с ковид епидемията и недостроени защитени домове, тип семейни

Почти като скандал преди 2-3 седмици тръгна темата за закриването на последните 3 подобни домове в Стара Загора и евентуалното настаняване на последните 17 деца в семейни жилища в Хасково и Бургас, та трябваше ЗАРАТА да прави цяло разследване:

През погледа на главния редактор: За извеждането на децата от последните домове за лишени от родителска грижа

Разследването доказа, че срокът 1 януари 2021 година се знае от поне 15 години, че отдавна са изведени от въпросните домове стотици деца и са останали само 23, 6 от които си остават в Стара Загора. А, да – и това, че никой не е заявявал, че тези последни 17 деца ще бъдат изведени на връх празниците, посред зима и епидемия. А също, че всички освободени сгради на старите домове вече се ползват и ще се ползват само за социални структури.
Та ето и развръзката. Днес депутатите официално отложиха закриването на домовете за медико-социални грижи за деца в Стара Загора, Варна, Кърджали и Плевен за 31 декември 2021 г., като направиха промени в Закона за социалните услуги. Причината е епидемията, както и фактът, че част от новите 20 социални жилища, които трябва да поемат децата от четирите града, още не са завършени.


image0 (9K)