Посолството на САЩ в Москва призова всички американци да напуснат Русия незабавно

Посолството на САЩ в Москва призова всички американци да напуснат Русия незабавно

Посолството на САЩ в Русия призова всички американски граждани незабавно да напуснат страната и да не пътуват до нея. Посочената причина е войната в Украйна и риска от произволен арест и тормоз, който руските правоприлагащи органи могат да им упражнят.

„Американските граждани, които пребивават или пътуват в Русия, трябва да напуснат незабавно. Проявявайте повишено внимание поради риск от неправомерни задържания“, пише в свое съобщение посолството в Москва.

Напрежението между САЩ и Русия е повишено заради започнатата от Москва непредизвикана война срещу Украйна. Вашингтон предостави най-големият обем от военна и хуманитарна помощ за Киев от началото на инвазията през февруари 2022 г. В последните години няколко американски граждани бяха арестувани и съдени по различни обвинения в Русия.

От американската мисия в Руската федерация допълват, че възможностите за предоставяне на спешната помощ са „сериозно ограничени“, като това в още по-голяма степен важи за частите на Русия, които са далеч от столицата. Като причина дипломатите посочват наложени ограничения върху пътуванията на служители и ограничената дейност в други консулства в страната.

Посолството предупреждава също и че е възможно руските власти да пренебрегнат наличие на двойно гражданство, да предотвратят достъп до помощ в консулствата, както и да спират граждани да напускат Русия. Като причина е посочена мобилизацията на мъже за фронта в Украйна.

През септември, когато Кремъл разпореди частична мобилизация на мъже заради войната, посолството на САЩ в Русия отново предупреди всички американски граждани да напуснат или да не пътуват до страната.

През февруари 2022 г. руските власти задържаха американската баскетболистка Бритни Грайнър. Тя беше осъдена на 9 години затвор за притежание и контрабанда на наркотици, защото в багажа ѝ на летището беше намерена електронна цигара с пълнител с масло от канабис. Впоследствие тя беше разменена за осъдения в САЩ руски оръжеен търговец Виктор Бур, известен с прякора си „търговеца на смърт“.

През 2018 г. заради обвинения в шпионаж Русия осъди на 16 години затвор бившият пехотинец Пол Уилън. В момента той се намира в наказателна колония.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)