Постигната е историческа сделка за Брекзит

Постигната е търговска сделка между Великобритания и ЕС, съобщават световните агенции.

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита или квоти за всички стоки, а също така механизми за бъдещо уреждане на различни въпроси в множество сфери – от авиацията и транспорта до ядреното сътрудничество и енергетиката.

По-дано The Daily Express обяви, че се очаква на 24 декември Борис Джонсън да направи обръщение към нацията, на което да обяви, че е сключил сделка с Европейския съюз, Според изданието на Бъдни вечер днес британският премиер трябва да обяви, че е постигнал споразумение за търговските отношения с блока след Брекзит на 31 декември. През цялата нощ преговарящите на двете страни са изчиствали последните неразбирателства. Великобритания и ЕС са постигнали напредък по разрешаването на най-спорните въпроси, включително правата за риболов и мерките за „равни условия“, насочени към предотвратяване на нелоялна конкуренция.

В четвъртък сутринта Лаура Куенсберг от BBC написа: „Разбрах, че е имало четири телефонни разговора между премиера и председателя на ЕК Фон дер Лейен, за да се получи сделка за Бракзит. Един последен за около половин час, който се очаква да доведе до подписването на споразумение след късните нощни спорове за отделни видове риби (не измислям това)“. По-късно тя добави: „Ако сте будни, очаквайте премиерът да разговаря с шефа на ЕС около 7 часа сутринта във Великобритания с пресконференция, която ще последва около 8 часа“. Пресконференцията обаче все още се очаква. Великобритания прекрати 47-годишното си членството в ЕС на 31 януари 2020 г. след референдума през юни 2016 г., на който малко над 50% гласуваха за прекратяване на евроинтеграцията. Но държавата остана в единния пазар и митническия съюз за 11-месечен преходен период до 31 декември тази година, който временно позволи да продължат свободното движение и безпрепятствените търговски потоци, предаде blitz.bg.

 


image0 (9K)