ПП-ДБ и Борисов виждат атака срещу опита да съставят редовно правителство

ПП-ДБ и Борисов виждат атака срещу опита да съставят редовно правителство

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ виждат атака срещу опита да се състави редовно правителство.

Според Атанас Атанасов от ПП-ДБ атаката идва от „кохортата на президента“. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че атаката е насочена и към него и идва от прокуратурата.

Изказванията им дойдоха ден след като служебният вътрешен министър подаде сигнал в прокуратурата заради изразходването на пари за подпомагане на украинските бежанци по времето на кабинета на Кирил Петков. В същия ден председателят на ДАНС обвини министри от правителството на Петков, което не е на власт от близо година, че са работили срещу интересите на България.

Отново във вторник прокуратурата поиска депутатският имунитет на Борисов да бъде свален във връзка с досъдебно производство по случая, известен като „Барселонагейт“. Според държавното обвинение има данни, че Борисов е извършил пране на пари. В сряда бившият премиер каза, че няма да се откаже от имунитета си.

По думите на Атанас Атанасов от ПП-ДБ това е целенасочена атака за натиск върху лидера на ГЕРБ. Според него това е „част от цялата онази атака, която работи за това да се провали реализирането на втория мандат за съставяне на правителство“.

„Има кампания за дискредитиране на втората политическа сила, организирана от кохортата на президента. Какво е това отношение на президента? Държавният глава, който ни е поканил да ни връчи мандата, щеше да ни набие и ни изгони. „Ето ви папката, но да ми я върнете празна“ – това не е твоя работа, г-н Радев“, каза Атанасов.

Кандидатът за премиер от ПП-ДБ Николай Денков също видя връзка между искането на имунитета на Борисов, обвиненията срещу ПП-ДБ и опита да се състави редовно правителство, подкрепено от ГЕРБ и ПП-ДБ.

„Това е един опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите“, каза Денков. „В момента, в който двете най-големи политически сили казаха, че са готови да направят правителство, което да изпълнява законодателна и управленска програма, видяхте какво се случи.“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също каза, че има целенасочена атака срещу съставянето на правителство, като по негови думи тя е от една страна срещу него, а от друга – срещу ПП-ДБ.

„Дали службите и министър Демерджиев вчера разбраха за мъртвите души или за изтичането на секретна информация. Защо вчера? За да няма правителство“, каза Борисов. „Защо вчера поискаха моя имунитет, а не преди един месец. Задавам риторични въпроси“, добави той.

Във вторник председателят на ДАНС обвини министри от правителството на Кирил Петков, че не са защитавали интересите на България, без да посочи конкретни случаи. Същия ден вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че е подал сигнал в прокуратурата за злоупотреби с помощите за украински бежанци при управлението на кабинета на Петков.

В същия ден прокуратурата поиска имунитета на Борисов по разследването за къщата в Барселона.

Събитията от последните дни се случват на фона на замразените преговори за съставяне на редовен кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ. Те бяха постигнали договорка за правителство с мандата на ПП-ДБ и с подкрепата на ГЕРБ, в което да се редуват двама премиери – Николай Денков от ПП и Мария Габриел от ГЕРБ.

Заради публикувани записи от Национален съвет на ПП, в които се говори за чистка в службите и държавната администрация, ГЕРБ замразиха преговорите.

Записите станаха повод президентът Румен Радев препоръча на номинирания за премиер Николай Денков да не реализира втория мандат за съставяне на кабинет, защото е “дискредитиран”.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)