Правната комисия отхвърли президентското вето върху закона за КТБ

Законът бе прегласуван за трети път, синдиците доволни – в масата на несъстоятелността ще се възстановят 1,4 млрд. лева

[ad id=“225664″]

Президентското вето върху закона срещу вторичното разграбване на КТБ падна в правната комисия. 13 депутати от ГЕРБ, вносителите от ДПС и парламентаристите от ОП приеха повторно закона, както беше гласуван и в пленарната зала. 7 народни избраници от БСП и Воля бяха против, предаде Канал 3.

[ad id=“236993″]

Непосредствено преди гласуването синдиците призоваха депутатите да прегласуват закона за банковата несъстоятелност, защото само така ще могат да се възстановят в масата на несъстоятелността 1,4 млрд. лева, източени от фалиралата банка.

[ad id=“236999″]

Бомбата хвърли в комисията синдикът Ангел Донов.

„Милиард и 400 млн. лв. ще е ефектът да влязат в масата на несъстоятелността. Това ще помогне на вложителите и кредиторите на банката да си получат парите“, заяви синдикът. Ако не бъде приет законът, това ще е в полза на длъжниците, които не искат да връщат парите и използват всякакви способи за целта, като дори се опитват да прехвърлят имущество, посочи той.

[ad id=“237001″]

От ДПС са поискали справка от финансовия министър Владислав Горанов, за да отговорят на въпроса от мотивите на президента дали темата е от голям обществен интерес, съобщи един от вносителите, Йордан Цонев.

„Пожелахме да се съобразим с препоръките на президента, че трябва да има повече яснота за обхвата на закона. Предвид на това, че норми с ретроактивно действие, уреждане на правни последици трябва да се случват само тогава, когато има обществен интерес, президентът пита какъв е той. В изпълнение на това да дадем повече яснота, написахме писмо до министъра на финансите за обхвата на сделките, които биха попаднали под действието на закона“, посочи Цонев.

[ad id=“238430″]

Подробната справка от ДПС ще получат до края на деня и ще оповестят утре в парламента, но към момента имат данните от обобщената справка и те сочат: 233 147 298 лв. е стойността на заличените обезпечения, материалният интерес по извършените осчетоводени и неосчетоводени прихващания възлиза на 1,1 милиарда лева, а броят на заведените съдебни дела за отмяна на прихващания е 205.


image0 (9K)