Скопие: Няма никакви четири варианта за името на Македония

Скандал с предлаганото ново име на Република Македония забърка агенцията „Ройтерс“, която съобщи, че правителството на Зоран Заев е предложило на Гърция 4 варианта за името с географски наименования – Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).

[ad id=“225664″]

Македонското правителство опроверга информацията на агенция Ройтерс от вчера, която се позова на интервю на Зоран Заев. Властите в Скопие обявиха, че става дума за погрешна интерпретация – тези предложения наистина съществуват, но те не са предложения на Република Македония.

„Македонската и световната общественост са наясно, че това са предложения на международния посредник Матю Нимиц, който води преговорите между Република Македония и Гърция под егидата на ООН“, подчертаха от Скопие.

[ad id=“236999“]

Премиерът Зоран Заев заяви пред британския вестник „Файненшъл Таймс“, че може да приеме „географско определение“ в името на Македония – като „нова“, „горна“ или „северна“, за да бъде постигнат компромис с Атина, но настоя, че новото име трябва да „зачита достойнството“ на страната му, предаде Канал 3.

[ad id=“236993″]

Според Заев спорът може да бъде решен преди срещата на върха на НАТО през месец юли тази година в Брюксел. „Аз съм оптимист. Знам, че е много трудно, но ще бъде по-добре и за двете държави, да намерим решение колкото е възможно по-бързо“, подчертава Заев и пояснява, че не е необходима промяна на Конституцията за постигане на споразумение.

„Сега има ново искане от страна на Гърция – да направим промени в Конституцията. Но Конституцията е правилник за вътрешна употреба, тя няма никакви отражения извън страната. При всички положения промяната в Конституцията няма да дава окончателни гаранции, защото някое следващо правителство, може да направи други промени“ казва още Зоран Заев.

[ad id=“237001″]

Македонският премиер смята, че присъединяването на страната към НАТО трябва да стане, въпреки съпротивата на Руската федерация.

„Русия не е против членството ни в ЕС, но не гледа положително на присъединяването ни към НАТО. Ние имаме добри отношения с Русия. Те обаче трябва да са наясно, че за нашата страна, няма друга алтернатива освен членството ни в ЕС и НАТО“, подчертава Зоран Заев пред британското издание.

[ad id=“238430″]

Спорът с Гърция за името изкара на улиците на Скопие няколко хиляди протестиращи снощи, които призоваха управляващите да се оттеглят от преговорите с Атина.

Те организираха мирно шествие от главната православна църква в Скопие покрай офиса на Европейския съюз, скандирайки „Македония! Македония! “ и развявайки национални знамена. По време на марша бе изгорено гръцко знаме.


image0 (9K)