Прага отказа да почисти надраскания и залят с боя паметник на руски маршал

Паметникът на съветския маршал Иван Конев в Прага е бил надраскан и залят с боя в деня, в който се навършиха 51 години от нахлуването на войските на Варшавския договор, предвождани от СССР. Статуята е залята с червена боя, а в основата й е изписано: „Не на кървавия маршал! Няма да забравим!“

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага (не че преди това ССР не напада Полша заедно с Германия и не провежда Катинското клане) от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин. След това се пенсионира, но според някои историци е участвал и в планирането на нахлуването в Чехословакия през 1968 г.

Кметът на Шести район на Прага Ондрей Колар заяви, че общината няма да почисти паметника и той ще остане така, докато посолството на Русия не започне да се държи конструктивно и поднови разговорите за преместване на паметника.

svobodnaevropa.bg


image0 (9K)