Председателят на Европейската комисия: България е вдъхновение за страните от Западните Балкани

„България е вдъхновение за страните от Западните Балкани и може да бъде цитирана като пример за успех“.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч пред Европейския парламент. Днес е първата сесия на Европарламента от началото на българското европредседателство.

[ad id=“263680″]

Юнкер за пореден път приветства решението на българските власти да определят като приоритет на председателството именно развитието на Западните Балкани. Председателят на Европейската комисия подчерта, че страната ни – заради нейното географско положение, култура и език, е предопределена да изгражда мостове между своя регион и останалите европейски държави.

Председателят на Европейската комисия каза, че има отлични предпоставки за присъединяване на България към Еврозоната.

Юнкер коментира приоритетите на българското председателство, които днес бяха представени в Европейския парламент от премиера Бойко Борисов. Той обяви, че те са – бъдещето на младите европейци, Западните Балкани, сигурна и стабилна Европа и развитие на дигиталните умения.

„Сега е моментът да дадем перспектива на Балканите. Стабилността в региона отговаря за стабилността на Европа“, категоричен беше Борисов.

Пред европейските депутати той засегна и ключови теми за съюза – миграция, сигурност и бюджет.

[ad id=“225664″]

Голяма част от евродепутатите не уважиха пленарната сесия и премиерът ни говори пред полупразна зала, коментира кореспондент на bTV.


image0 (9K)