Президентът Радев: Будител – това е българска духовна категория!

„Будителите са мисионерите на културата, на морала и свободата”, заяви президентът Румен Радев на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на образованието, науката, културата и изкуството, по повод Деня на народните будители.

Държавният глава подчерта, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя.

„В други езици такава думата изобщо не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория“, заяви Румен Радев.

Той благодари и на съвременните будители:

„Будителите не са хора само от портретите. Често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти – на тях днес искам да благодаря“, каза президентът.

[ad id=“255238″]

По-рано на церемония по повод Деня на народните будители пред президентската институция беше издигнат националният флаг. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, информира Нова телевизия.


image0 (9K)