Президентът Румен Радев с нова реч на Шипка

България отбелязва 143 години от Шипченската епопея

Президентът Румен Радев ще бъде патрон на тържествата, които официално бяха отменени от областната администрация на Гарово – заради кризата около коронавируса. Въпреки това, денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве.

Програмата с участието на Радев ще продължи на историческия връх, където ще се появи след 11 ч. за да отдаде почит пред подвига на българските опълченци и руските воини. Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово – за втори път от Шипка през тази година след 3 март. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица. Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България – 60 кв. м.

Паметникът на Шипка ще бъде реставриран скоро – до дни ще бъде обявена обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

 

 


image0 (9K)