През погледа на главния редактор: Многото разделителни линии

Живка Кехайова

Многото разделителни линии в последните дни съвсем объркаха и политици, и протестъри

Разделителна линия – Конституция и ВНС

Толкова глупости се изсипаха по темата и то от политици, които трябва да са поне малко сведущи, че няма как да не разбереш как нито един не говори истината, а се опитва още малко, или поне за малко да „купи“ електорат. Премиерът този път наистина отбеляза гол и то във всички врати едновременно, вероятно и в своята. Искате радикална промяна на формата на управление, на държавността – това може да стане само с нов основен закон, който да преодолее досегашните вратички, писани специално за определени кръгове. Добре – ГЕРБ внася своето предложение за Конституция. Сдава властта в деня на насрочване на избори за Велико народно събрание. И шах…

  • „Ама Борисов не може да прави Конституция“ – естествено, че не може, но парламентарната група на ГЕРБ, плюс Патриотите може за внесе проект и  го направи. Проектът за Конституция, чийто и да е в момента, е толкова далеч от реалната евентуална Конституция, че няма накъде. Всеки текст от бъдещия Основен закон на България ще трябва да бъде гласуван от 2/3 от народните представители на ВНС, за да влезе в сила. Аз ли да обяснявам колко ще е трудно това? Невероятно, но много от българските партии и мажоритарно избраните депутати ще трябва да постигнат консенсус – такова предизвикателство може да е наистина за добро – поне ще се види кой реално смята да работи за страната си и кой иска просто да е препъникамък.
  • „Ама няма нужда от нова Конституция, може пак само да променим някой-друг закон“ – Да се промени някой-друг закон очевидно не успява да промени модела, закрепен от създадената от БСП Конституция през 1989 година. Моделът е никой за нищо никого да не може да пипне, за да има време да се изперат парите и да се излъска новия имидж. Нали точно това искат да унищожат младите и красиви протестъри. Проблемът е, че не толкова младите и красиви официални водачи на протестите съвсем не искат това. Тази е причината Гешев да бъде атакуван още преди да бъде избран, а сега още повече – защото ГЕРБ наруши статуквото никой никого да не пипа, независимо коя от мафиите е на власт – нито финансово, нито законово. Разрешено е само говоренето и плюенето. Под натиск от ЕС, или поради желание за прекрояване на „пазара“, този път едната част удари другата здраво – и финансово, и политически, и юридически. Другата иска просто да си върне позициите и тя да удари на свой ред, но стана ясно, че в никакъв случай не ще кардинална промяна, която да вземе да затвори поне някои от най-важните врати – всичките никоя Конституция никъде по света не ги е затворила. Че нали политиците я правят:) И се оказа, че онези от младите и красивите, които са и умни, забелязаха противоречието и се дръпнаха. „Отровното трио“ взе да призовава по Фейсбук някой да отскочи поне за 2 часа до палатките, че работата става лоша. „Боец“ пък днес се опитват да блокират институции само с 21 човека и естествено не успяват. Но като гледаме кадри от протестите в последните дни, от която и точка на страната да са, физиономиите са други… – обикновено твърде познати за анализаторите като тип присъствие:)
  • Президентът нямало да внесе своя проект за промени в Конституцията в този парламент, защото бил изчерпан – това пак е безумен виц, адресиран само към абсолютно невежите български граждани. Не че са малко, но не са чак пък толкова, надявам се. Където и както и да го внесе, въпросният проект може да бъде разискван само от ВНС – а това са едни други избори, нямащи нищо общо със сегашното НС. И веднага стана ясно, че на човека не му е до някакви промени – в Конституцията, или системата не управление на страната – не, просто на всяка цена и с цената на всичко иска да има поне за малко свое правителство. Вероятно някога ще стане ясно защо му трябва чак на всяка цена, кой го иска от него и иска ли го, за какво точно. Някои по-запознати се досещат. Както изглежда Борисов пък не смята да му го даде – веднъж на инат, втори път – по други причини, или поети ангажименти. Това също ще се разбере с времето:) Някои по-запознати и за това се досещат. Други направо се опитват да атакуват ЕНП…
    Разделителна линия протест
  • „Боец“ и „Отровното трио“ сритаха канчето, а „Демократична България“ се чуди с кого да остане и ако го направи това няма ли да отнеме шанса за собствен облик. Проблемът на тази партия е, че  извън София може да извади в големите градове в провинцията не повече от 7-10 души и то не за дълго. Просто нейните хора са по правило по-интелигентни. Да, искат да защитят интересите си, но чак пък заедно с останалите на пътя доста съмнителни субекти, едва ли.
  • „Боец“ с авангард от „Орлов мост“ взе да прави опити да окупира институции, пък било и с шепа хора, а Минеков от „Отровното трио“ бе принуден във Фесбук вече официално – не само териториално (Триото „виси“ в триъгълника на властта, плюс 2 палатки пред СУ) да се отрече от общия протест: „Нямам нищо общо с акцията на Йоло Денев, Глишев и зеленпетко за превземане на министерство…“, написа Минеков. След всичките резили около „Възраждане“ и Копейкин лично, които излязоха на яве, тук-там по места се появява някой техен човек, но гледа да го играе в лично качество.
    И протестът бе ударен от идеята за ВНС и нова Конституция, защото болшинството участници от първите дни точно това искаха – оставка на правителството на ГЕРБ – неизбежна при насрочване на избори за ВНС. Оставката на Гешев за тях бе за красота, защото са с акъла си и знаеха чудесно, че това така няма да стане. Обратно – режисираните двигатели искаха главно оставката на Гешев, за да се спре ударът върху определени групировки и върху десетки и стотици придружаващи съществуването на групата бизнеси, които също горят, когато бъдат ударени големите. Пояснявам – ако енергийният комплекс „Марица изток“ бъде закрит, представете си какъв процент от придружаващите съществуването му бизнеси в региона ще остане? От 2 до 5% максимум. Същото е с Черепа, Баневи, Арабаджиеви, Прокопиеви и др. Малките бизнес структури около тях също рухват.

Проблемът с единния протест е, че въпреки много общи интереси на различните групи участници в него, фундаментално политически, идейно, като перспектива и като цел, те твърде много се различават. Докато едни групи се надяват да си оправят личното положение, ако се обърне палачинката, други са част от много по-дълбок политически замисъл, а трети са част и от макро, или гео политически и икономически замисъл. Съответно нивата на самите протестиращи са умопомрачително различни и разнобоят се виждаше през цялото време. Движените само от емоция и натрупано разочарование всъщност не вършат работа на нито една от групите, макар че бяха привличани за масовката. Само че доста голяма част от масовката в момента взе да осъзнава, че никой ги няма предвид сериозно и само те са си мислели, че са героите, променящи България.

ВНС и нова Конституция наистина може да се окажат преломен момент в историята ни – политическата класа ще трябва да се консолидира, а българите да избират много внимателно онези 400, по законите на които ще живеят и внуците им вероятно. И не е непостижимо – БСП не само на базата на социологически проучвания знаят, че не могат и няма да имат властта в обозримо бъдеще. Единственият им шанс да останат като смислена политическа сила в момента е, като станат част поне от решаването на новия Основен закон на държавата. Политическата съдба на Мая Манолова и на президента Радев е друга. Въпросът е, ще успеят ли те да пуснат бариерата пред БСП в момента. За тях е важно да го направят, защото ако стане, левите избиратели на следващите избори ще гласуват за някой от тях – БСП просто няма да съществува на политическия хоризонт, освен като дребна маргинална организация на хора, родени в миналия век.

Много интересно стана с този ход на Борисов за ВНС и Конституция. Той е рисков и за ГЕРБ. Вероятно ГЕРБ ще първа, но не с мнозинство партия във ВНС и ще й се наложи да търси сътрудничеството на доста други политически субекти, при това за да затвори на практика много от вратите, които си е отворила през последните 10 години.

Супер интересно!


image0 (9K)