През погледа на главния редактор: Да не извадите очи, вместо да изпишете вежди!

Живка Кехайова

Да не извадите очи, вместо да изпишете вежди!

Става въпрос за предложението на ППДБ за промени в Закона за съобщенията и ограничаване достъпа до интернет сайтове и адреси. Уместно ли е Комисията за регулиране на съобщенията/КРС/, ДАНС и други институции да могат да контролират достъпа до медиите?

Знам, че предлоожението е от миналата седмица, но заради гаден грип направо не намерих сили да коментирам подобно нещо, а и изчаквах да видя за какво всъщност става дума чрез коментарите на сведущи, защото от този род „предложения“ никога нищо не е ясно.

Какво разбрах до момента, следейки темата. Целта на законопроекта била борба с дезинформацията и фермите за тролове, е едното твърдение. Звучи направо прекрасно, но и двата феномена би трябвал да се преследват по законите за опазване на националната сигурност. Преследват ли се – не! Още един, още по-отвлечен и туден за конкретно прилагане закон, който да продъли да не се изпълнява, нужен ли е и кому?

Пследва обяснеие от ППДБ, че всъщност институциите нямало да санкционират писано съдържание, за да не се превръща закона в цензура (обаче хибридната война се води точно с такова), а… – реклами с невярно съдържаниие, нерегламентиран хазарт и т.н. Ако е така, е още по-малоумно. Нека някой медиен експерт да обясни на вносителите, че търговската реклама в сайтовете от 10 години поне е пренебрежимо малка величина дори за най-големите. 90% от рекламите са на Google – нещо неизбежно, ако искаш официално да те броят гугъл броячите и да същестгвуваш в световното медийно пространство, а и така се получават средства от Google. Много искам да видя как нашите институции обясняват на „Гугъл“ кои от рекламите му са с невярно съдържание и т.н. Истината е, че са много, някои от въпросните реклами са брутално гадни, но някак не ми се вярва странната нашенска система да проработи срещу гиганта.

Другият вид реклама, който влиза в сайтовете, е политическата. Предвид идиотската, невярна, включително оплюваща на най-долнопробно ниво политическа реклама у нас, особено през последните години, държа да знам критериите, по които въпросните институции ще работят срещу нея. И само срещу сайтовете, в които е официално платена, или и срещу партиите, които я тиражират?

Мога и да продължа с изброяването на „теснотиите“ в идеята, но няма смисъл преди да видим реален проект. Просто предупреждавам, защото най-неприятният аргумент е, че институциите, барабар със силовите, не се ползват с високо доверие, освен като евентуална бухалка на евентуална власт. Да не казвам откъде прибраха съвсем наскоро руски шпиони.

Да, наистина трябва и у нас да има твърд отговор на водената в страната хибридна война. За да се случи това, е достатъчно някои да изпълняват реално действащите и досега закони. При това с наличие на авторитет и доверие, че няма да ги прилагат избирателно (пази Боже в полза на същата тази хибридна война, както досега често наблюдаваме).

Затова внимално и прецизно, с много акъл и професионализъм, а не на парче и на принципа: „да отбием номера и да си пишем актив“, се работи в публичната среда. Досега такова нещо не сме наблюдавали, дано пък да се случат и чудеса!


image0 (9K)