През погледа на главния редактор: Добре е предизборната кампания да се отпочне от по-рано

Живка Кехайова

Добре е предизборната кампания да се отпочне от по-рано.

Не, че е спирала, но беше позаглъхнала, а на вече неизбежните избори в края на март, или самото начало на април, разумните политически играчи изцяло трябва да променят стратегията. Вече няма да са достатъчни за никого твърдите фенове – твърдият електорат. Шанс ще има само този, който успее да привлече и периферия, а това вече е друга топка – и на кампания, и на послания. Между другото и на друг тип медийни експерти, защото лозунгите: „Тези са лоши, пък ние добри, без значение какви ги вършим“ – пред периферия не стават.

Защо смятам, че предстоят със сигурност избори? Защото правителство на БСП може да стане само с подкрепата на ПП, Български възход, ДБ, „Възраждане“ и или ДПС, или ГЕРБ. Иначе гласовете няма да стигнат. Не ми се струва възможно. Може да съм оптимист, но смятам, че този път и ДБ няма да се вържат на каишката на БСП. Засега само ПП са казал, че ще си говорят с Корнелия, а Янев със сигурност ще доприпка – той е навсякъде и с всички, но това е твърде далеч от възможно гласуване на правителство. „Възраждане“ също няма да подпрат Нинова – те им искат електората, който по манталитет им пасва идеално, а не да ловят падащи надолу лидери. ПП също им искат електората, но те си имат други способи да ловят „пилците“.

Радев си осигури още малко еднолично управление. Нинова ще му плати сметката и не само с едни бонбони „Мерси“, с които го почерпи днес, а що се отнася до букета, който Радев й даде – умни хора веднага разбраха защо – за да го „гушне“ вече при трети провален мандат и провалени изборни резултати.

 


image0 (9K)