През погледа на главния редактор: За министъра на външните работи

Живка Кехайова

За министъра на външните работи

Убедена съм, че сглобката няма да се счупи, освен ако не се случи нещо, наистина страховито. Честно казано, не разбирам за какъв дявол им е на ПП-ДБ външното министерство за Денков. За външен министър са нужни специфични качества и контакти, с които Денков просто не разполага и няма как в кратък срок да ги придобие. Или Габиел ще трябва да му прехвърля непрестанно своите, или нищо няма да свърши, въпреки интелигентнстта си и това ще е сериозен погром за ПП-ДБ. Още повече, че точно това е сферата, приоритетна за това правителство. В момента не ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ трябва да са особено предпазливи по отношеие на провали. Ако могат да извадят кандидатура, равна на тази на Габриел, да го направят. Ако не могат…

Не мисля и, че Мария-Габриел трябва да заема двата поста. Дори наистина да е уникален работохолик, както я описват, просто няма да изглежда добре да съвместява две позиции.

Според мен в европарламента ГЕРБ имат поне трима готови за поста външен министър депутати – Илияна Иванова (със стаж и в Сметната палата на ЕС), Андрей Новаков – радетел и на силен ЕС със самостоятелна отбрана и Андрей Ковачев. Имат опита, контактите на международно ниво и характера, нужни за този пост.

В краен случай, по-добре е да няма ротация, Денков и Габриел да останат на сегашните си постове и да бъдат подменени някои несправили се министри, отколкото точно пред еврозоната и Шенген, да се сдобием с колеблив и без особено външно доверие външен министър.